Маратонките са универсални обувки за тийнейджъри. Те са готови да отидат навсякъде с тях - на училище, на тренировки, на разходка с приятели, на излет и навсякъде другаде.

Известно е, че в юношеска възраст децата обръщат много внимание на външния си вид и внимателно подбират дрехи и аксесоари. Родителите трябва да ги насърчават да купуват модели, които изглеждат красиво и едновременно с това не вредят на здравето им.

Основни препоръки при избора на маратонки:

Естествени, висококачествени материали

Маратонките е добре да бъдат изработени кожа, велур, памук и други естествени материали. Тийнейджърите прекарват около шест до осем часа в училище и краката им се нуждаят от комфорт. Кожата ще предпази детските крачета от проникването на влага. От друга страна, синтетичният материал може да причини обрив, неприятна миризма и да доведе до появата на гъбички.

Груба подметка

Не купувайте маратонки с гладка подметка. Подовите настилки в училищата са хлъзгави и детето може да се плъзне по тях и да се нарани.

Правилен размер

Маратонките не трябва да стискат, дори и е препоръчително да остава свободното пространство до един и половина сантиметра в зоната на пръстите.

Качество

Известните марки винаги предлагат по-добро качество, защото използват трайни и устойчиви на износване материали, а също и оригинални дизайнерски решения.

Ако се избират обувки за бягане, тогава трябва да се търсят леки модели, изработени от дишаща материя, с удароустойчива и релефна подметка. Не забравяйте, че главната задача на родителите е да осигурят комфорта и физическото здраве на детето си.

За тийнейджър стойността на обувките се определя от тяхната визуална привлекателност, докато родителите осъзнават, че обувките трябва да са преди всичко комфортни.

Затова заложете на модели маратонки, които са не само естетически добре издържани, но и са изработени от качествени материали.

За ходене на училище са подходящи класически маратонки с нехлъзгаща се подметка и повдигната стелка.