Противоречивият моделиер, който стана творчески директор на Диор през 1996 г., завел иск пред френския индустриален съд в Париж и съдебното заседание е насрочено за 4 февруари 2013 г., съобщава британският в. "Дейли Телеграф".

Галиано беше изгонен от Диор през март 2012 г., след като беше обвинен, че в пияно състояние е отправил антисемитски обиди в парижки бар. Той посочи като причина за поведението си пристрастеността си към наркотиците и алкохола.

"Осъждам най-твърдо изявленията на Джон Галиано, които напълно противоречат на основните ценности, които винаги са били защитавани от модна къща Кристиан Диор", заяви тогава Сидни Толедано, президент и генерален директор на модната марка.

Неотдавна 51-годишният британски дизайнер беше лишен от престижната френска награда Орден на почетния легион заради осъждането си за расизъм, припомнят от БГНЕС. Той получи наградата в Елисейския дворец през 2010 г., тръгвайки по стъпките на други видни представители на модата като Ив Сен Лоран, Марк Джейкъбс и Азедин Алая.

След инцидента Галиано, който е бил удостояван четири пъти с наградата Британски моден дизайнер на годината, избягва светлините на прожекторите.