Кампанията против тютюнопушенето и за намаляване на рисковете за заболеваемост от рак на белия дроб „Аз не искам... да съм виновен" беше открита с предизвикателни снимки, които показват лицето на пушача с над 20-годишен „стаж". Известното лице на кампанията – Нели Петкова от Шоуто на Слави - се осмели да „загрози" своето красиво свежо лице на непушач, за да покаже на момичетата какво биха направили със себе си след 20 години пушене.

Вижте какво се случва с лицата на пушачите >>

Освен че 40% от нацията пуши, особено обезпокоително е увеличението на броя на пушещите сред младите българи, най-вече момичетата, които започват да пушат рано. Данните от 2009 г. сочат, че около 40% от тийнейджърките /13-15 години/ пушат. Близо половината бременни жени в България също пушат.

Терминът „лице на пушач" е въведен през 1985 г. от британския лекар Дъглас Модел и означава промените, които се случват неизбежно с лицата на пушачите. Тези промени в по-голяма степен се отразяват на жените, тъй като последствията от тютюнопушенето се появяват много по-бързо, отколкото при мъжете, а и при много по-малко количество изпушени цигари. При отказване на цигарите, лицето започва да се възстановява още след първия месец без тютюн. За жените пушачки е по-голям рискът също от рак на белия дроб. Практиката показва, че жените стигат до диагноза рак на белия дроб при два пъти по-малко пушене от мъжете.

Кампанията „Аз не искам... да съм виновен" се организира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Световната организация за контрол над рака, Световната коалиция за борба с рака на белия дроб, Рош България, Българско дружество по белодробни болести, Българско онкологично дружество.

Dir.BG е медиен партньор на кампанията.