Вероятно девет от десет родители са казвали на децата си: "Един момент", докато скролват последните публикации на приятелите си във фейсбук.

Ако за вас, като родители, е толкова трудно да се отделите от екраните, представете си какво е за децата, които нямат нито волята, нито самосъзнанието на възрастни.

Следващите съвети ще ви помогнат да държите децата офлайн поне за няколко часа дневно.

Ако вашите наследници вече са свикнали да прекарват доста време на екрана, подгответе се, че промяната няма да стане веднага, нито ще е лесна. Важното е да бъдете последователни и да не допускате изключения от правилата, които сте обявили. Така децата ще разберат, че сте сериозни и че от съпротивата им няма смисъл.

Изберете точния момент за прекъсване

Никой, дори и вие, не обича да го прекъсват по средата на нещо интересно. Ако искате да направите отделянето от таблета малко по-лесно, използвайте естествените паузи в това, което прави детето - краят на серията на филмче или краят на играта.

Добра идея е също предварително да се разберете колко време има детето на таблета (три игри, две филмчета) и малко преди края да напомните за уговорката. Това ще намали съпротивата, тръшкането и крясъците.

С по-големите деца заедно уточнете правилата

Снимка: iStock by Getty Images

Когато прецените, че децата са достатъчно големи (от около 5 години и нагоре), можете да седнете и да обсъдите заедно правилата за ползване на електронни устройства у дома.

Докато водите преговори, можете първоначално да поставите по-строги ограничения, отколкото възнамерявате, а след това да се престорите, че премисляте и се съгласявате да отпуснете допълнителни 15 минути на децата. Така те ще се чувстват победители. Като им дадете думата сами да определят границите, те ще са по-склонни да ги спазват, а и винаги можете да им напомните, че това е техен собствен избор.

Бъдете готови с алтернативни занимания

Снимка: iStock by Getty Images

Сещате ли се колко странно се чувствате, когато загубите телефона си и изведнъж няма с какво да се занимавате?

Бъдете готови с интересни занимания, които да предложите на детето си като алтернатива на таблета, който трябва да бъде прибран. Канете приятелите му на гости, вземете му детска готварска книга и гответе заедно, излезте в парка. Можете заедно да направите нещо хубаво за съседите или да освежите пространството пред блока, да засадите цветя, да се включите в доброволческа акция.

Ако са достатъчно големи, можете да дадете на децата повече самостоятелност - например да разместят мебелите в стаята си, да изберат картини, които да окачат в рамки над леглата си и т.н.

Удовлетворението от такива дейности ще компенсира липсата на любимия таблет, а в един момент децата напълно ще забравят за него.

Вие също приберете телефона си за два часа

Няма как да отучите децата от нещо, което самите вие правите. Изключете и приберете своя телефон и покажете на децата си, че човек може да се забавлява и офлайн.

Оставете децата да скучаят

Снимка: iStock by Getty Images

В много случаи причината да дадете таблета на децата е защото се оплакват, че им е скучно, а вие нямате възможност да играете с тях или да им измислите занимания.

Истината е, че не е е нужно те винаги да са заети с нещо. Скуката е едно от най-полезните неща, които като родители можете да дадете на децата си. Тя ги учи да се чувстват комфортно в собствената си компания (макар отначало да протестират), да са самостоятелни и да използват въображението си. Не след дълго мрънкането ще престане, а в един момент ще осъзнаете, че не сте чували детския глас от половин час и детето ви е съсредоточено в занимание, което само си е измислило.