През последните години все повече се говори за фината моторика на децата и нейното правилно развитие.

Фината моторика е необходима за извършването на много задачи в училище, както и в ежедневието. На пръв поглед изглежда като нещо естествено, но всъщност е резултат от сложна координация между мозъка и мускулите, която се развива с повторение.

Има много занимания за развитието ѝ, които можете да предложите на децата си у дома - без специална подготовка или сложни инструкции.

Какво представлява фината моторика?

Фината моторика е способността ни да извършваме движения, като използваме малките мускули на дланта и китката - например да държим молив, да режем с ножица, да пишем на клавиатура, да си мием зъбите, да си връзваме обувките. Когато се родят, бебетата имат много ограничени движения, голяма част от които са неволеви. С израстването си те се научават да стискат, хващат, щипват, усукват и т.н.

Ето и няколко конкретни занимания, с които да помогнете на децата да развият фината си моторика. Те изискват малко или никаква подготовка и могат да се прилагат у дома.

Пластилин и тесто

Снимка: iStock by Getty Images

Пластилинът е задължителна част от игрите на всички деца. Играта с него постепенно ги научава да използват пръстите си за фини движения, докато се опитват да измайсторят куче или къща. Оставете ги да мачкат, сплескват и късат пластилина на воля.

Друго подобно занимание с вкусен край е печенето на курабийки. Замесете тесто и извикайте децата да оформят курабийките. Подканете ги освен готовите формички да оформят тестото и в свои собствени фигурки.

По-големите деца могат да достигнат невероятни висини в оформянето на фигурки от пластилин, като "инкрустират" в тях камъчета, листа, мъниста и други дребни предмети.

Игри с вода

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и големите деца ще се забавляват да пресипват вода от пълна в празна чаша, ако им дадете да го направят с капкомер или спринцовка. Използването на тези приспособления изисква прециозно боравене с ръцете. За да е още по-забавно, добавете малко сладкарска боя в няколко чаши и дайте на децата да експериментират със смесването на цветовете.

Грижа за градината

Снимка: iStock by Getty Images

От много малки децата обичат да помагат за грижата за градината. Дори и да живеете в блок, можете да излезете заедно в градинката отпред и да засадите някое цвете или луковици, да изскубнете плевелите или да подрежете храстите. Рано напролет засадете семена в градината или в саксии на балкона, а след това заедно пресейте младите растения в нови саксии.

Щипки

Снимка: iStock by Getty Images

Щипките са един от най-разнообразните предмети, които можете да намерите у дома си и да използвате за толкова много занимания. Опънете въже някъде ниско, където детето може да го стига, и му дайте да простира дрехите си. На друго въже може да закрепя в щипки любимите си рисунки. С щипки могат да се пренасят и дребни предмети от една кутия в друга - например малки пластмасови животни.

Строене на къщи

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали ще използват конструктор, дървени блокчета, клечки или други подръчни материали, децата по цял свят обожават да строят къщи. Това занимание разпалва въображението им и изисква точност на движенията - за да се сглобят блокчетата или да се подредят материалите така, че къщата да не падне.