Знаете ли какво станало с онази лейди, дето живяла в обувка и имала толкова много деца, че не знаела какво да прави?! За да разберете - открийте заедно с хлапето си "Mother gosse", прочутият сборник с английски стихчета за деца, от който се вдъхновява и Агата Кристи за много от книгите си. Там са и "Хикъри Дикъри Док", "Хъмпти Дъмпти". С познанията върху това произведение ще насадите и усет към класическите, бутикови четива, белег за интелигентност и за в бъдеще.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако имате време у дома да се занимавате с хлапето, стихчета, песнички и допустимо време с детски тв канали, вършат чудесна първоначална работа. Ако през седмицата се пропуснали да учите заедно, има съботни занимални, които ще ви бъдат от голяма полза.

Анимация

Прасето Пепа е много любим и актуален герой на дребосъците на възраст от 2 до поне 7 години. Едно от достойнствата на сериала е, че говорят на много хубав, чист, правилен английски с умерено темпо, не бързат и произнасят репликите си все едно преподават. Всеки епизод си има своя плюс, например когато Пепа учи братовчед си Александър да говори му изброява: "Това е небето. Кажи: "небе". От него идва дъжда. Кажи "дъжд". Дъждът е полезен за хората и растенията". Всеки герой се нарича с пълното име: Зайчето Ребека, овчицата Сузи, Понито Педро, и така хлапетата без да се усетят научават и как се наричат животните. Освен това Пепа е вежлива и почти след всяка реплика слага по едно "Да, моля", така че и обноските са в менюто.

Естествено родителят трябва да прецени колко време детето да гледа филми, защото често пъти поставени пред екрана децата научават така английски, че или проговарят на него като че им е майчин език, или пък ги взимат за аутисти, защото се чудят на какъв език да превключат. Следствие на което изглеждат мълчаливи. Както знаем всичко трябва да е с мярка.

Петолиние

Вариант са и песните, ако не на клипчета, то на аудио файлове, като удачни са "Wheels on a bus", "Head, sholders, knees and toes", "Baa baa black sheep", "Are You Sleeping Brother John" и много други.

Според някои песните са по-лесни за научаване, съответно и на думите и смисъла, отколкото стихотворенията. Музиката ни помага да запомняме по-добре, защото групираме отделни парчета информация в по-големи единици. Когато свързваме думи и фрази в мелодия е е по-вероятно да запомним съдържанието, казват експерти. Препоръчително е да учите децата си на песни, като ги придружавате с движения, защото децата обичат да танцуват. На всички е ясно, че език се учи най-добре, докато се забавляваш. Такава песен, с хореография, е именно "Head, sholders, knees and toes".

Рима

Хлапетата попиват чужда реч много добре чрез стихчета, те помагат да се запасят с речников фонд и подобряват произношението и интонацията им. Римите сякаш влизат по-добре в съзнанието на учащия се и е по-лесно да си ги припомни по-късно. Мерената реч е по-лесна за изучаване от прозата, то се знае.

Някои смятат, че това е така, защото прозата е съставена от дълги изречения, а мозъкът ни е оптимизиран да филтрира ненужната информация, когато я чете, улавяйки само същността на една история.

Снимка: iStock/Getty Images

С поезията обаче мозъкът ни автоматично получава сигнала, че структурата на текста е важна, карайки ни да го помним. Поезията също е по -изразителна, тонизира въображението, носи по-голяма емоционалност от прозата. Произведенията в "Майка Гъска" са много популярни и достъпни. Разбира се има и много други детски книжки.

Когато избирате стихчета, за да ги научи детето, не забравяйте, че те трябва:

да бъдат кратки: защото децата имат по-кратък период на внимание и концентрация и не се фокусират за дълго.

да бъдат лесни за разбиране: защото децата са по -склонни да запомнят рима, стихотворение или история, ако разбират нейния смисъл

да съдържат само познати граматични конструкции: защото непознатата граматика може да бъде объркваща

да съдържат предимно познати думи: неясните  вероятно ще отклонят вниманието от ученето.

Най-важното правило е: започнете да учите само ако вие и вашето дете сте в добро настроение.

Игри

Играта подпомага подхранването на въображението и дава на детето усещане за приключение. Според експерти играта всъщност е най-добрият начин да учат език. Чрез нея те усвояват основни умения като решаване на проблеми, работа с други хора, споделяне на езикови умения.

Ако решите да научите детето си на език чрез игра, нека те да са кратки, за да държите вниманието им в топ форма. Играйте толкова дълго, колкото детето проявява интерес и сътрудничи в процеса. Не бива да е 30 минути или час с малки деца.

Харесвана игра е "Саймън каза", както и "Лов на чистачи" - записват търсените предмети на английски и се впускат като детективи да ги търсят.

Снимка: iStock/Getty Images

При липса на време през седмицата, имате резервен план - съботните занимални, в които децата цял ден играят и учат. Например такава е програмата FUNDAY, с която децата успешно напредват по английски език, докато се забавляват. Преподавателите се съсредоточават върху това децата да подобрят комуникативния си английски език и да започнат да го използват свободно и уверено в своето ежедневие, без напрежение и притеснения.

Снимка: ESPA/FUNDAY

Обучението се провежда всяка събота от 10 до 15 часа и е създадено за деца от 4 до 12 годишна възраст. Те потъват изцяло в чуждоезикова среда - по 5 учебни часа всяка събота, децата обогатяват своята лексика и напредват неусетно с помощта на учители от Англия, които са естествени носители на езика, изключително опитни в работата си с децата и използват най-модерните напоследък методи на обучение. Native speaker преподавателите провокират интереса на децата към езика с грижливо подбрани теми, различни всяка седмица и близки до детския свят и интереси. Децата се запознават с любопитни факти от всички сфери на човешкото познание - космос, морета, океани, кулинарни пътешествия, животински свят и др. В съботните занимания има и спорт - фехтовка, катерене, ориентиране, крикет, стрелба с лък, бейзбол, Kangoo Jumps, както и арт ателиета.

Друг трик за вашите занимания е да събирате заедно предмети - черупки, цветя листа и да подканите детето си да организира малка изложба и да напише табела за всеки експонат на английски. Дейностите от типа "Направи си сам" също работят добре за идеята, така те освен, че творят, запомнят лексиката. Можете да изработите кукла и да я представите на чуждия език, да нарисувате поздравителна картичка на английски, да готвите заедно и да изброявате продуктите и действията си на английски. Нещо съвсем просто също върши работа - надуйте балони и учете цветовете им.

Снимка: iStock/Getty Images

На съвременните хлапета всичко им поднасяме изключително визуално, така че те бързо ще попият и ако разглеждате книжка с картинки. Ползата е, че децата много се заглеждат в рисунките и им е приятно да повтарят думите като героите.

 

 *в материала има продуктово позициониране