Физическата активност е от решаващо значение за развитието на децата. При правилен избор на спорт може да бъде редуциран не само рискът от наднормено тегло, но и да бъдат развити редица други качества на малчуганите.  

Записването на децата на спорт може да бъде от полза във всичките пет ключови области на развитие: физическо, емоционално, социално, познавателно и морално, като се подобряват физическата сила и как тя да бъде използвана, самочувствието, критичното мислене, самодисциплината, съзнанието за правилно и грешно, учат и на самообладание. 

За щастие повечето деца имат естествен порив да спортуват, което улеснява до голяма степен родителите в усилието им да ги отдалечат за малко от екраните на таблетите и смартфоните.

Но, родители, вие трябва не просто да заведете децата си на тренировка, а да бъдете инициатор, да прецените способностите им и да откриете най-подходящата физическа активност за тях. А от контузиите не се притеснявайте - с подходящата екипировка и правилните треньори дори екстремните спортове не изглеждат толкова страшни.

Снимка: iStock by Getty Images

Помнете обаче, че спортът трябва да е интересен за вашето дете, а не да тренира по задължение!

Как да изберем правилния спорт?

Физическите способности на децата ще продължат да се развиват с напредването на възрастта, както и техните индивидуални интереси. Затова наред с личностните качества, времето и бюджета на семейството, годините на детето са един от ключовите фактори за правилния избор на спорт.

За деца от 7 до 12 години

За децата в училищна възраст спортът осигурява физическо разтоварване, осигурява модел за здравословен живот, учи на работа в екип, прецизност и изгражда идентичността, споделят експерти.

На този етап е чудесна идея да оставите учениците да изследват различни дейности, като същевременно им помагате да се насочат към спортове, които са най-подходящи за способностите им, защото неподходящият спорт може се окаже твърде предизвикателен за тях и те да бъдат разочаровани от себе си, което пък да понижи самочувствието им.

Можете да помогнете на децата си да запазят интерес, като ги насочите към дейности, които ги карат да се чувстват успешни. 

Отборните спортове, популярни в тази възрастова група, са баскетбол, футбол, волейбол, художествена гимнастика, синхронно плуване. Те развиват отборната принадлежност, учат на взаимопомощ и дисциплина.

Снимка: iStock by Getty Images

За деца, които са по-независими или интровертни, потърсете спортове като лека атлетика, тенис, бойни изкуства, конна езда, танци, плуване, бадминтон, гимнастика, фехтовка.

Снимка: iStock by Getty Images

При тези спортове е много важен треньорът. Ако той не разполага с необходимите знания, може да научи детето ви на грешна спортна техника, което да доведе до неочаквани и тежки спортни травми, както и да забави изкачването им по спортната стълбица. 

Снимка: iStock by Getty Images

За сметка на това пък индивидуалните спортове са отлични за изграждането на здрав характер, самообладание, спортсменство и сериозна дисциплина. Те могат и да ограничат нивата на агресия при по-проблемните деца.

За тийнейджърите 

Пубертетът е ключов период в развитието на юношите, а спортната мотивация донякъде зависи от отделеното внимание върху детето. Когато то постига успехи в спорта и бъде поздравявано за тях, това определено вдига самочувствието му, както и личното желание да постигне още по-добри резултати.

Снимка: iStock by Getty Images

В тези години физическите дейности и изваяната фигура, за която те спомагат, могат да бъдат атрактивни и в ученическата среда. 

Най-добре е тийнейджърите да продължат да се развиват в спорта, който са започнали да тренират като по-малки. 

Разбира се, никога не пречи и да стартират нови начинания, които биха подобрили тяхното физическо и ментално здраве. Често в този период децата предпочитат груповите спортни занимания, които да им помогнат да намерят повече приятели.

Снимка: iStock by Getty Images

Това, за което трябва семействата да се подготвят обаче, е, че напредването и конкурентноспособността в даден спорт могат да ангажират тийнейджърите допълнително за сметка на обучението в училище, както и да изискват повече разходи и пътувания по състезания.

Ако детето ви обаче наистина е отдадено на спорта, който тренира - направете всичко възможно да продължи да се развива. Може би го очаква бляскаво спортно бъдеще - насочете го и към подходящо образование

Как да постигнем баланс?

Бъдете внимателни - прекомерните тренировки повишават рискът от травми, съветват експертите. 

Адекватната почивка и правилното хранене са от съществено значение за поддържане на върхова производителност и намаляване на свръхнатоварването.

Снимка: iStock by Getty Images

Правилният баланс трябва да бъде основният фокус в този момент, казва треньор, който напомня, че учениците все пак не трябва да забравят и уроците покрай спорта.

Спортът не трябва да бъде задължение за децата, но също така не трябва да се толерира и липсата на физическа активност.

"Децата да се забавляват и учат всички житейски уроци от спорта, без спортът да поглъща техния живот или този на семейството им - това е правилният баланс".