Как да избера най-доброто учебно помагало за детето си, при толкова голямо разнообразие? Ако сте си задавали този въпрос, отговорът търсете в собствената си интуиция като родител. Това ще рече да опознаете интересите на детето, като се доверите както на личното си общуване с него, така и на споделеното от учителите. Advertisement

Идеята на помагалото е да помогне на детето да стане по-добро в областта, която го вълнува, а що се касае до придобиването на останалите важни способности - да може да чете, съчинява, смята и мисли логически, те така или иначе са заложени за изучаване в учебниците.

Повечето помагала и учебници в крайна сметка ще изберат учителите, но за времето, в което искате допълнително да стимулирате детето за подобряване на неговите знания вкъщи, може да разгледате Market.dir.bg, където има за всекиго по нещо, включително в помощ на родители и преподаватели.

Важно условие при избора е да съобразите възрастта на детето - неслучайно набор от специалисти, учили с години по специалността си, изготвят тези помагала, учебници и учебни тетрадки за различни възрастови групи.  

Всички видове съчинения в 1-4 клас. Умението да пишем текстове от Market.dir.bg 

Купи

Ако имате дете в начален образователен етап, то за първи път на учениците в тази възраст се представят всички видове съчинения, включени в учебната програма от първи до четвърти клас. Помагалото "Всички видове съчинения в 1-4 клас. Умението да пишем текстове" въвежда значим и труден за овладяване процес в образованието на всеки човек, а именно създаването и писането на текстове.

Написано е така, че да бъде интересно, разбираемо и ползотворно, не само за децата. То може да служи и като ръководство с нови идеи и похвати за работата на учителите, но и като помощник на родителите в съвместната им работа с децата. Отделно от това във връзка с подготовката за изпита от Националното външно оценяваме по български език и литература след четвърти клас се предлагат задачи за свободен отговор, или иначе казано с творчески характер.

Тестове за външно оценяване по български език и литература 7. клас от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Не се плашете, родители на седмокласници, от Националното външно оценяване, което предстои в края на годината. С това учебно помагало успешно ще организирате подготовката на децата. То съдържа 12 теста по формата на този важен изпит, кратки описания на изучаваните ученически съчинения, 12 текста за преразказ, отговори на тестовите задачи и бланки за отговори. Основната цел на авторите при изготвянето на помагалото е да го структурират така, че то да дава възможност за подготовка и самоподготовка на седмокласниците в рамките на цялата учебна година и да надгражда знанията и уменията на учениците.

Матура по литература част II - 12. клас от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Няма нужда от излишна тревога и когато говорим за матурата след 12-и клас. Двете части на помагалото Матура по литература (за 11. и 12. клас) на авторката Красимира Кацарска са съобразени с държавните образователни изискванията на МОМН за държавния зрелостен изпит и одобрени със Заповед № РД 09-219/27.02.2013 г. на министъра на образованието, младежта и науката. Пълно са обхванати авторите и произведенията, предвидени за работа през последните две учебни години, върху които зрелостниците (бъдещите кандидат-студенти) ще разсъждават в деня на изпита. 

Българска граматика от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Ако питате мен, всеки човек - дете, мъж, жена, трябва да има вкъщи поне по едно помагало или учебник по българска граматика, независимо какво учи или работи. Няма върху какво отгоре да стъпи човек в претенциите си, ако не знае как да пише на правилен български език. В това съм категорична, та дори и да е субективното ми мнение. Опитът ми и като родител, и като работещ човек го потвърждава.

В Market.dir.bg ще намерите второто фототипно издание от поредицата "Българска граматична литература на XX век", където ще научите много за изследователска дейност на езиковеда, без който българският език нямаше да е това, което е - академик Александър Теодоров-Балан.

100 занимателни логически игри от Market.dir.bg

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Ако детето ви е по-малко, в детската градина или предучилищна група, а забелязвате, че изразява склонност към в логическите науки, ще зарадвате и него, и себе си с помагалото "100 занимателни логически игри".

То е предназначено за родители и учители на деца от 5 до над 7 години, които искат да подтикнат малкото дете към опознаване на закономерности, свързани с фигури, последователности и количества. Ролята на по-възрастния е да представи заданието на детето, ако то все още не може да чете. Да чуе как то разсъждава. И ако детето не може да се справи с някоя задача, да отложи решаването за тогава, когато ще знае повече. Ще се изненадате, че детето може да справи със задачи, каквито никога преди не е виждало. Горещо препоръчвам на първата родителска среща за годината да обсъдите с учители и родители да изберете именно това помагало за децата.

Методика на ранното развитие на Мария Монтесори от Market.dir.bg

Купи

Ако искате да се запознаете с толкова хваления метод "Монтесори", може да започнете с "Методика на ранното развитие на Мария Монтесори". Знаете, че тя е автор на най-популярната методика за ранно развитие, която повече от век се прилага по цял свят. Доказали своята резултатност, методите на Монтесори може да се използват както от педагози, така и от самите родители, защото не изискват много време и специални познания. Вижте и вариантите за по-големи деца, които имат нужда от подкрепа в училище, като "Моята тетрадка Монтесори по английски език", "Моята тетрадка Монтесори по четене и писане", "Да успееш по математика с Монтесори по методиката "Сингапур", "Моята тетрадка Монтесори за буквите и звуковете" и още много други варианти, които може да намерите в сайта

Английска граматика с упражнения от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images, Market.dir.bg

Купи

Като майка много пъти съм се чувствала виновна, че така и не записах голямата дъщеря от рано на курс по английски език. Докато се организирам да го направя, годините минаваха, а тя скорострелно го научи от социалните мрежи, платформите за видео споделяне и игрите.

Разбира се, подобно самообучение не е достатъчно, затова всеки родител, дете или който да иска да научи английски, е добре да има помагалото "Английска граматика с упражнения". Изпробвано в практиката, в него ще намерите всички структури, които трябва да научите, упражните и преговорите при работа с учител или при самоподготовка. Така ще си спестите и най-често допусканите грешки в английския.

Учебник по френски език ZigZag от Market.dir.bg

Купи

Учебниците и учебните тетрадки на ZigZag по френски са вече изпитани лично от нас. Интересни и шарени, с дискове с песни изучаването на този нелек език изглежда повече като игра, отколкото като трудна задача. С нескрит субективизъм бих препоръчала и на останалите родители да се доверят именно на ZigZag. За съжаление, вкъщи не говорим френски (родителите), но само с тези издания и наученото в клас, смея да твърдя, че сме постигнали забележителен прогрес в пътя към овладяването на френския език. В Market.dir.bg може да намерите подходящите варианти за различни класове. 

Комплект Colega vuelve 1 от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

За тези, за които избраният език е испански, ето нещо, което съдържа буквално всичко необходимо. Комплектът Colega vuelve 1 е актуализирана и модернизирана форма на оригиналната система Colega, одобрена от МОН за обучение по испански език в началния образователен етап и предлагана от "Колибри". Комплектът съдържа учебник, тетрадка и папка с допълнителни материали под формата на флашкарти и упражнения за усвояване и затвърждаване на лексиката. Комплектът съдържа и кодове за достъп до електронните варианти на учебника и учебната тетрадка.

Учебно помагало по немски език с практически задачи от Market.dir.bg 

Снимки в колажа: iStock by Getty Images и Market.dir.bg

Купи

Няма как да подминем и един от често изучаваните у нас езици, а именно немският. Учебното помагало е за нива А2 В1.1 и подходящо за осми и девети клас на профилираните и професионалните гимназии, както и за ученици, изучаващи немски като втори чужд език. KEINE ANGST е в помощ на всеки, който се стреми към разширяване, задълбочаване и затвърждаване на усвоените знания по немски език. А в тази възраст това е особено важно. Съдържанието е съобразено с актуалната учебна програма на МОН и предлага разнообразни задачи за четене, слушане, лексика и граматика, писане и говорене, отговарящи на четирите основни речеви умения според Общата европейска езикова рамка - автентични адаптирани текстове, аудиоматериали, достъпни в интернет и приложение с отговори и транскрипции на текстовете за слушане. 

Освен за тези езици, които изброихме, в Market.dir.bg може да намерите помагала, учебници и учебни тетрадки също по италиански, японски, китайки, руски, арабски език и още много други. Затова си дайте време и разгледайте, за да сте запознати с различните опции, а когато на първата родителска среща за учебната година обсъждате с родители и учители какво да изберете за децата си, ще бъдете подготвени.  

*Милена Георгиева е майка на три деца в различна възраст, работеща жена и съпруга. В поредица от статии за Dir.bg споделя опита си от отглеждането им, предизвикателствата, пред които я изправя майчинството и ежедневието си на работещ родител.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.