Онлайн образованието... Планирахме го, подготвяхме се, а то ни помете като ураган. Всичко се случи от днес за утре, буквално. Но какви са оценките, изводите и какви са нагласите на системата на образованието, за да се продължи така?

Всъщност, карантината помогна много на българския учител. Просто го хвърли в дълбокото на дигиталната форма на обучение. Като цяло идеята за дистанционна форма на обучение винаги е предизвиквала както позитивни отзиви, така и негативни коментари. И все се готвихме, подготвяхме, опитвахме и образовахме, за да може да използваме компютри и таблети.

Онлайн обучението през последните месеци, което реално и спаси цялата учебна година, се получи. Тръгна малко по-плахо, но в момента, в който учителите видяха, че не е толкова страшно, нещата влязоха в правилния коридор и се получиха.

Дистанционното училище повдигна много въпроси от страна на родителите, но пък и ги накара да влязат в един по-добър контакт с учителите и да се потопят в непозната за доста от тях сфера как се случва образованието у нас.

Учителите пък успяха да се ориентират в дистанционното обучение и научиха нещо ново.

Въвеждането на оценките онлайн в платформи като Shkolo.bg се превърна в хит, въпреки че по света отдавна учащите получават резултатите си от изпита по имейл.

Училища, които бяха преминали към дигиталните дневници преди карантината, се справиха малко по-добре. Реално, сега има училища, които използват и двата варианта едновременно - в бележник и в електронен дневник.

Фактът е един - пандемията ни показа, че бъдещето е в дигиталните платформи.

От какво са много доволни учителите - те спестиха от пътуване до работа. Визираме не само за учебните часове, а и за съвещанията и допълнителни консултации. Всичко това мина онлайн. Сядаш пред компютъра и готово.

Оказа се също така, че за учителите е доста по-лесно да контролират кога ще се провеждат часовете и колко души ще присъстват в тях, защото имат програма, която следват.

Голямото предимство на онлайн обучението - няма шум в класната стая.

В онлайн класните стаи учениците нямат възможност да общуват по същия начин помежду си, а това намалява и шума. Всички са съсредоточени върху учебния материал, а учителят лесно проверява кой се е включил и кой - не.

Събирането на домашни също става по-лесно. Просто учителят дава краен срок. Който пратил, пратил. Вече преподавателят не прелиства 20-30 учебни тетрадки, а отмята страниците доста по-бързо.

Онлайн преподаване и онлайн учебници. "Госпожо, забравих си учебника!" Това вече не върви.

Хората днес масово наблягат именно на дигитализирани учебници и презентации. Родните издателства също работят в тази насока, за да могат учителите да получат лесен достъп до онлайн учебниците.

Сега учителите вече не само преподават знания, а и водят учениците в света на дигиталната и медийната грамотност.

Предизвикателствата пред образованието остават, а 15 септември е близо. Родители и ученици се подготвят.

А точно сега е времето, ако искаме да не бързаме, както обикновено става всяка година, да видим какво можем да си вземем по-рано от тук. Всъщност, там има идеи за подаръци за всеки.