Японското правителство търси помощта на роботите, за да научат децата на чужди езици в страна, която не се слави с много полиглоти.

Пилотният проект ще бъде проведен в 500 училища и ще стартира през месец април 2019 година. В него ще бъдат вложени 250 милиона йени (около 200 хиляди евро).

Роботите, които се предлагат на пазара, разполагат с множество функции. Те могат да проверяват произношението на всеки ученик, съобщават от БТА. Решението на властите изглежда спорно, но оправдано. В Япония трудно се намират преподаватели по английски с добра квалификация и учебните заведения нямат достатъчно средства, за да наемат на работа доказани специалисти.

Предвиждат се и други мерки при обучението на чужди езици, като използването на таблети или на уроци по интернет с истински преподаватели, чиито майчин език е английският.

Някои японски училища вече са наели роботи за учебната 2020 година, тъй като тогава влиза в сила задължителното обучение по английски език от 10-годишна възраст. Сега то е задължително от 12-годишна възраст.