Новата учебна година вече е тук, а завръщането на училище обикновено е съпроводено от това, че родителите търсят и извънкласни занимания на своите деца.

В дигиталната епоха, в която живеем, игрите навън с приятели сякаш остават на заден план, но в никакъв случай това не означава, че те не са важни за подрастващото поколение.

И докато вече може и да не виждаме толкова големи групи деца между блоковете, когато не са на училище, то гледката на подрастващи, които гонят топката в училищните дворове или на своеобразно импровизирано игрище все още не е изчезващ вид.

Спортът възпитава на много неща - дисциплина, работа в екип, развива двигателната култура на децата, а в много от случаите създава и приятелства, които остават за цял живот.

Какви обаче са вариантите за спорт пред един ученик, който се завръща в класната стая и кои всъщност са най-удачните?

Ето ги и тях

Започваме с Цар Футбол. Безспорно най-популярният спорт в световен мащаб. Кой не е играл футбол, било то в междучасието в двора, в часовете по физкултура или просто някъде навън с приятели? Вариантите в София са много - нови клубове се появяват на картата доста често, а общоприета практика в отборните спортове, като футболът не прави изключение, е това треньорите да търсят своите нови попълнения в училищните дворове и спортните часове.

Играта не е най-скъпата възможност, защото, разбира се, това също е от значение. Има клубове, които имат месечна такса, но има и такива, които предлагат услугите си безплатно.

Цената на основната екипировка варира, като някои отбори я осигуряват като част от таксата си. На практика за да може детето да направи първите си стъпки във футболната игра, се нуждае от футболни обувки (бутонки). А насладата от тренировките и изграждането на характер идва след това, като това е от нещата, които са безценни.

Разбира се, спортистът трябва и да изглежда добре, за да се чувства добре, а това безпроблемно може да бъде постигнато с точната комбинация от облекло - например удобен анцуг или просто готин суичър за след тренировка.

Снимка: ССС

Баскетболът поставяме също високо сред най-масовите спортове. Ситуацията е сходна с тази с футбола, като тук погледнато в по-широка перспектива, мотивацията на подрастващите би трябвало да е по-голяма с оглед на това, че националният ни отбор се класира за Европейско първенство и имаме играч в най-силното първенство на континента - Александър Везенков, който играе за Олимпиакос в Евролигата.

Тук също базата е специални кецове, а пък дали това, че ако играеш баскетбол ставаш по-висок или не е мит - може да проверите сами.

Високите баскетболисти играят с високи кецове, като има модели, които са стриктно за игра, но пък има и такива, вдъхновени от спорта и повече с градски характер, напълно удобни за ежедневието на един ученик из града или по коридорите на школото.

Изчистена визия и класически силует - какво по-добро?

Снимка: ССС

Волейболът пък е най-успешният ни отборен спорт от доста време насам. Него също поставяме до баскетболът в категорията с "високите спортисти", като и тук започваме отдолу нагоре - кецовете са най-важното, а често останалото се осигурява от отбора.

И при баскетболът, и при волейболът също има клубове с месечна такса, както и такива, които развиват дейността си безплатно.

Преминаваме към индивидуалните дисциплини - тенисът и плуването попадат най-високо в списъка тук. Григор Димитров вдъхновява много, много хора от всички възрасти, включително и учениците, докато в плуването също имаме таланти на добро ниво, които могат да бъдат примери за подражание на всеки един ученик, особено предвид младостта си.

Тенисът е значително по-скъпо удоволствие, предвид специфичната екипировка, но пък както той, така и плуването, възпитават децата на лична отговорност, защото тук си сам и си още по-отговорен за това, което правиш, отколкото в отборните спортове.

Тенисистите често са еталон за това как трябва да изглеждаш - и на корта, и извън него, като дори по време на игра те са изключително елегантни във визията си.

Снимка: ССС

Други спортове, набиращи популярност в последните години са бойните - карате, джудо, както и малко по-аристократични дисциплини със съвсем друга насоченост, като фехтовката например.

За всеки един от гореизброените ученикът се нуждае както от специалната екипировка, варираща според спорта, така и задължително от удобна и практична раница, в която да може да събере всичко - от учебници през нещата за спорт и чак до дрехите за ежедневието преди и след това.

Снимка: ССС

Училището се завръща, а спортът паралено с него, разбира се с нужната екипировка, може да мотивира децата повече от каквото и да било.

*Maтериалът е подготвен за CCC и съдържа продуктово позициониране!