Днес ще си поговорим за първокласниците. Какво е добре да направим за тях и с тях, за да мине първият учебен ден като по мед и масло, както се казва.

Първи ден в училище, нови приятели, нова обстановка. Леличката от детската градина вече я няма, има класна учителка. Ами следобедния сън... Няма го. Много промени в живота на детето, много нови неща, много нови усещания и емоции.

Всъщност, оказва се, че училищната готовност и предварителните разговори между родители и деца преди първия учебен ден са по-важни от това детето вече да може да чете и пише.

Според много училищни психолози, когато детето прекрачи училищния праг за първи път и вече се е научило добре да чете и пише, има много голяма опасност да загуби интерес. А това, въпреки радостта на родителите, че видите ли детето вече може... всъщност, може да е проблем.

В детските градини децата се запознават с азбуката, цифрите и числата, извършват различни аритметични действия. Затова и част от тях могат да сричат и правят прости сметки.

Но, когато идват ограмотени, не са най-добрият случай. Защото е доказано, че на първолаците трябва да им е интересно, да имат желание да трупат нови знания, да внимават в час.

Училището е институция, в която има определени принципи, които трябва да се спазват.

Добре е детето да приема училището като място за своето бъдещо развитие, където ще играе, ще се забавлява, ще има собствена среда.

Затова е добре родителите да поговорят с децата си, да им представят средата, в която ще прекарват деня си. Дисциплината и правилата, които ще трябва да спазват, също трябва да бъдат тема на предварителните разговори между родители и първолаци.

По-палавите деца трябва да бъдат подготвени, че 30-45 минути трябва да бъдат концентирани в часа, че не могат да стават да се разхождат, да излизат от стаята без да питат. Родителят трябва да е обяснил, че има разлика с детската градина.

Децата трябва да знаят, че вече няма да спят на обяд, а следобед е време, в което трябва да се пишат домашни.

А когато става въпрос за домашни, за тетрадки и пособия - вижте тук какво има. Всъщност, в този магазин има идеи за подаръци за всеки. 

Добре е на детето да се обясни, че не трябва да бъде агресивно спрямо другите деца, да не ги обижда, да не им се подиграва. Добре е на хлапетата да бъде обяснено и как да стоят на чина, да подреждат тетрадките си, шкафчето.

За родителите пък е добре да не закъсняват с воденето на децата за първия час, да ги слагат да спят рано, за да не се успиват - така се изграждат правилните навици у децата.

Комуникацията между родители и учители преди първия учебен ден също е важна. Ако детето има определени нужди, те трябва да бъдат предварително казани.

Учителите е добре да са на ясно, ако хлапето има страх да говори пред хора или е по-развълнувано в такива ситуации.

Изобщо първият учебен ден не е проста работа, а трябва да се подходи към него много отговорно.