Знаете ли, че според проучванията 30% от храната, напълно годна за консумиране, отива на боклука? Тази статистика изглежда още по-зле покрай големите празници, когато хората са склонни да пазаруват храна в по-големи количества, а трапезата е отрупана с повече от необходимото. Българите също не са изключение от тази тенденция, но добрата новина е, че този проблем има много и лесни решения.

Търсете кутията "Добрите яйца" или защо по-малкото значи повече?

Едно от тях е инициативата "Добрите яйца" на Hellmann's Bulgaria, около която се обединяват още две любими български марки - ферма за яйца от свободно отглеждани кокошки "Ангелов" и верига супермаркети "Фантастико".

Сега, когато избирате какво да купите, можете сами да се убедите, че по-малкото понякога означава повече. До 25 май 2022 г. в 20 избрани супермаркета "Фантастико" се продава лимитирана серия кутии яйца с кауза. Във всяка от тях има гнезда за 10 яйца, но само 7 яйца. Стойността на останалите три платени, но липсващи яйца се превръща във вашето лично дарение към Българската хранителна банка.

Българска хранителна банка е единствената организация у нас, която се грижи за намаляване на изхвърлената храна. Тя разпределя излишните, но годни за консумация хранителни продукти към социални програми за хора в нужда. Всяка година храната, осигурена от Българската хранителна банка, достига до 20 000 души, които се нуждаят от нея.

Всеки от партньорите в благотворителната инициатива - Hellmann's Bulgaria, "Ангелов" и магазини "Фантастико" - ще дари същата сума, каквато е общо събраната сума, дарена от клиентите.

Снимка: Hellmann's

Кои известни лица подкрепиха кампанията?

Проблемът с разхищението на храната засяга всички и зад благотворителната инициатива застанаха редица известни лица, които вярват, че имаме нужда да преосмислим отношението си към храната и да станем част от решението, а не от проблема.

Мария Силвестър

Колко яйца ви останаха в хладилника след Великден? А какво правите, ако нямате яйца, но ви се яде нещо конкретно? Импровизациите в кухнята са висш пилотаж, който спасява храната от изхвърляне и който Мария Силвестър владее.

"А какво правиш, когато нямаш яйца, а в главата ти не спира да се визуализира авокадо тост? Взимаш бурканче Hellmann's, малко теменужки за разкош и само с две лъжички майонеза, заместваш едно яйце", споделя тя.

Крис Захариев

За режисьора Крис Захариев, известен с благотворителните си проекти, сметката е проста: "Купуваш си кутия със 7, вместо 10 яйца. Това са 30% по малко храна за изхвърляне и 30% повече средства за Българската хранителна банка".

 

Лора Капустина

"Хората като мен, които обичат да приготвят храна, също така мразят да я изхвърлят, защото си даваме сметка за усилиятa, времето и средствата, вложени в нея," споделя кулинарният блогър Лора Капустина. "Добрите яйца са тъкмо тези, които не остават". допълва тя и споделя рецепта за поствеликденски сладко-солен сандвич, с който да спасите от изхвърляне останалите парчета сух козунак, които много вероятно се крият по ъглите у вас.

Маги Джанаварова

Певицата Маги Джанаварова вярва с цялото си сърце в каузата за намаляване на разхищението на храна и грижата за хората и планетата. "Освен, че се старая да се храня здравословно, спортувам, рециклирам и се старая никога да не изхвърлям храна", споделя тя. Умението да оползотворяваме продуктите понякога означава да правим неочаквана замяна в рецептите си на една съставка с друга. Маги си има любима рецепта за мъфин, която се приготвя за броени минути, ултра вкусна е и ако нямате яйце подръка, можете вместо това да използвате три лъжички майонеза Hellmann"s, защото в нея има истински яйца.


Материалът е предоставен от Hellmann's.