Новият медикамент Провиотик Кардио, съчетаващ действието на мощен природен антиоксидант (ресвератрол) и българска пробиотична бактерия (Lactobacillus plantarum GLP3 ), се включва в проучване върху пациенти в Клиниката по кардиология при УМБАЛ " Царица Йоанна- ИСУЛ", ръководена от проф. д-р Асен Гудев. Продуктът е съвместна разработка на Центъра за приложни изследвания и иновации към Софийския университет и Харвардската медицинска школа.

Предназначен е за хора с висок лош холестерол, които за лечение биха предпочели натуралните съставки на традиционни български храни пред химически лекарства от типа на статините. Взаимно подсилващото се и еднопосочно действие на ресвератрола от червеното вино и пробиотичната бактерия дава възможност на пациентите да нормализират нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта си.

Провиотик Кардио показва, че създадените в България уникални иновации имат потенциала да решават здравословни проблеми, свързани със сърцето и кръвоносните съдове.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт при хората в световен мащаб. Едни от факторите за тези заболявания са наднорменият холестерол и високите нива на триглицериди в кръвта. В организма на човека действа т.нар. ангиотензин конвертиращият ензим (АСЕ), който има роля в регулирането на натиска на кръвта върху стените на съдовете. Потискането на този ензим може да намали налягането върху кръвоносните съдове. Голям брой такива потискащи пептиди са изолирани от ферментирали български продукти, включително от родната туршия, където се намира полезната бактерия - Lactobacillus plantarum GLP3.

Ресвератролът, изолиран от червено вино увеличава производството на азотен оксид (NO), който разширява кръвоносните съдове. Той неутрализира свободните радикали (нестабилни молекули, нуждаещи се от един електрон). За да си набавят електрон, свободните радикали нападат стабилни молекули, като нарушават целостта и здравината им. От своя страна нападнатите се стремят да компенсират загубата и така се оформя верижна реакция с разрушителен ефект върху живата клетка. Тази реакция, която е сред главните виновници за здравословните проблеми у човека, се блокира от ресвератрола.

В Провиотик Кардио се съдържа силно усвоимата форма на ресвератрол - транс-ресвератрол. Съчетанието му с Lactobacillus plantarum GLP3, след няколко месечен прием и здравословен начин на живот, предполага значително нормализиране на холестерола и триглицеридите в кръвта.