Десислава Василева е жена, за която си струва да се разкаже. Упражнявайки професията си на майстор сладкар, тя е обиколила света с круизни кораби: видяла е пингвините на Южния полюс и вълшебното сияние на Северния, имала е възможността да докосне кит и да усети страхопочитание пред опасните води на пролива Дрейк.

Когато няколко години по-късно лекарите ѝ откриват злокачествен рак на гърдата в напреднал стадий, Деси заявява: "Минах през толкова трудности по света, сега едно раче ли ще ме победи? Не мисля!". И наистина, за учудващо кратко време тя успява да победи коварната болест.

 Усмихнатата и борбена Деси е сред участничките в тазгодишната кампания на Dove, посветена на женската красота като комплекс от непреходни ценности. Инициативата си поставя за цел да срещне 10 българки с някои от най-популярните млади писатели у нас. Те разказват историите на дамите в една различна "Книга за истинската красота", която предстои да излезе от печат съвсем скоро.

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

Десислава и останалите девет участнички са избрани сред над четири хиляди дами, заявили желание за участие посредством попълването на специална анкета, свързана с вътрешната, неподвластна на теглилки и мерки красота. Според официалните данни на кампанията, въпросникът е предизвикал интерес у жени на всякаква възраст между 16 и над 65 години. Участвали са дами от най-различни кътчета на България.

Срещата с Десислава Василева се е осъществила във Варна, където тя живее по време на краткосрочните си пребивавания в България. За да си поговори с Деси, за морската ни столица е отпътувала вдъхновяваща млада писателка с нейното име - Деси Нико. Разхождайки се край морето, Деси Василева и Деси Нико са провели дълъг разговор за чудесата и трудностите в живота. Публикуваме кратък откъс от разказа, който се е родил вследствие на тази среща:

"Вярваш ли в чудеса? Истината е, че тях въобще не ги интересува какво мислим - чудесата си съществуват така или иначе. Все пак ми се иска ти също да ги видиш в пълния им блясък. Затова ти разказвам тази приказка.

Живяло някога едно чудно момиче на име Деси. Или Дейзи - зависи на какъв език произнасяли името ѝ. Защото Деси-Дейзи не стояла закотвена в едно-единствено царство или господарство, а още отрано си избрала да бъде гражданин на широкия свят и да общува с хора, които говорели на различни езици. Кръстосвала света и езиците надлъж и нашир.

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

Най-много от всичко Деси обичала морето. Усещала, че то сякаш било част от нея. Чувствала се спокойна само тогава, когато можела да вижда вода. Затова един ден не се поколебала да започне дългите си пътешествия с кораб, без да се страхува в колко опасни води щял да я отведе той."Цялата приказка за Деси, заедно с историите на още девет жени, ще бъде публикувана в "Книга за истинската красотата", която ще бъде представена на 18 юни в София. След премиерата книгата ще се разпространява безплатно в книжарниците на "Сиела" в рамките на един месец.

Останалите писатели и поети, които разказват истории в кампанията на Dove, са Теа Денолюбова, Ралица Генчева, Елица Мавродинова, Ралица Стоянова, Радослав Гизгинджиев и Росен Димитров. Очаквайте репортаж от срещите с други чаровни участнички в кампанията!