Вдъхновяващо е в разцъфващата пролет, докато цял фейсбук мърмори за изгубеното си "плажно тяло", да срещнеш слънчева усмивка с трапчинки, която те уверява: щастието на жената не се определя от килограмите.

Елена Захариева от София е първата участничка в тазгодишната кампания на Dove, посветена на женската красота като комплекс от непреходни ценности. Инициативата си поставя за цел да срещне 10 българки с някои от най-популярните млади писатели у нас. Те разказват историите на дамите в една различна "Книга за истинската красота", която предстои да излезе от печат съвсем скоро.

Елена и останалите девет участнички са избрани сред над четири хиляди дами, заявили желание за участие посредством попълването на специална анкета, свързана с вътрешната, неподвластна на теглилки и мерки красота. Според официалните данни на кампанията, въпросникът е предизвикал интерес у жени на всякаква възраст между 16 и над 65 години. Участвали са дами от най-различни кътчета на България.

Елена идва на уречената срещата пред Народния театър притеснена, но и много щастлива от полученото внимание. На въпроса какви снимки биха показали най-добре същността ѝ, отговаря, че с удоволствие ще покара колело. Споделя, че никога не е вярвала в стереотипите за по-пълните жени: че не са харесвани, че не могат да водят нормален и активен начин на живот. "Аз карам сноуборд, плувам, изкачвам планини, случва се да вървя по 15 километра на ден. Тук, в градинката, снимка с колело най-добре би предала посланието ми!"

Колелото е назаем, но щастливата усмивка на Елена, докато го кара, си е само нейна.

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

Срещата продължава в заведение наблизо, където Елена оставя историята на живота си в добри ръце. Пада ѝ се да разкрие душата си пред Ралица Генчева, а едва ли има по-подходящ човек за това. Ралица неслучайно е избирана за любима поетеса на България - умее да извади на показ най-съкровеното и красивото от света на жената.

Ралица Генчева споделя, че лъчезарната Елена е успяла да я вдъхнови на мига. Написала е историята за нея веднага след срещата, на един дъх. А историята започва така:

"Казвам се Елена. Шия роклите си сама.

 Научих се като малка. По магазините все още нямаше дрехи за момичетата като мен. Сега прекроявам моделите. Защото в магазините вече има по-големи дрехи, достатъчно големи, за да покрият тялото ми, но не достатъчно интересни, за да изтъкнат красотата ми.

 Затова ги прекроявам. Заради всички неща, които харесвам в себе си, които искам да покажа. Заради себе си. И заради другите като мен."

Снимки: DOVE. Използваните снимки са без филтри и photoshop.

Цялото произведение, заедно с историите на още девет жени, ще бъде публикувано в "Книга за истинската красотата", която ще бъде представена на 18 юни в София. След премиерата книгата ще се разпространява безплатно в книжарниците на "Сиела" в рамките на един месец.

Останалите писатели и поети, които ще разказват истории в кампанията на Dove, са Теа Денолюбова, Елица Мавродинова, Деси Нико, Ралица Стоянова, Радослав Гизгинджиев и Росен Димитров. Очаквайте репортаж от срещите с други чаровни участнички в кампанията!