На 28 декември 1895 г. в "Гранд Кафе" в Париж братята Люмиер организират първата в историята платена прожекция. На нея присъстват тридесет и трима души, които гледат няколко сюжета с продължителност 50 - 60 секунди. Днес тази дата се счита за "рождения ден" на киното, превърнало се в неизменна част от живота на милиони зрители по цялата планета. През следващата година прожекции се организират в много градове по света. Първата кинопрожекция в България се състои на 27 февруари 1897 г. в Русе.

През 1917 г., една съвсем млада банка, предшественик на БНП Париба, подкрепя със заем филмова продуцентска компания. Отпуснатата сума днес се равнява на близо 600 000 евро. Оттогава БНП Париба се е доказала като най-големия финансов партньор на европейското кино. Към днешна дата всеки втори филм, заснет във Франция, е подкрепен от БНП Париба.

Сред филмите, подпомогнати от банката, са шедьоври като "Рим-открит град" на Роберто Роселини, "Сладък живот" на Федерико Фелини, "Ново кино "Парадизо" на Джузепе Торнаторе, "Великата красота" и "Младост" на Паоло Сорентино, "Малкият принц" на Марк Озбърн, "Артистът" на Мишел Азанависиюс, "Студена война" на Павел Павликовски и мн. др. През 2017 г. по световните 3D екрани тръгва "Валериан и градът на хилядите планети" на Люк Бесон - най-скъпата европейска продукция на всички времена, осъществена в партньорство с БНП Париба.

БНП Париба оказва помощ при възстановяването на стари филмови ленти като "Модерни времена" на Чарли Чаплин и "Госпожиците от Рошфор" на Жак Деми. Освен това Групата подкрепя над 40 фестивала в Европа. Във Франция например това са: Фестивал "Люмиер" (Festival Lumière), "Петнайсетдневката на режисьорите" (Quinzaine des réalisateurs) в Кан и Фестивал "Телерама" (Festival Télérama). В Белгия с помощта на БНП Париба всяка година в 450 киносалона се провеждат "Дни на БНП Париба Фортис Филм". В Италия БНП Париба е партньор на "Международния филмов фестивал в Рим".

В България банката на променящия се свят за поредна година е партньор на "Фестивала на френския филм", който се организира за девети път от Френски институт в България в сътрудничество с Киномания и НДК. Програмата му включва десет класически и нови заглавия. С началото му БНП Париба отправя специално предложение към верните фенове на седмото изкуство: всеки, открил своя първи онлайн депозит в периода 15 ноември - 31 декември 2019 г., ще може да се наслади на кино прожекция по избор с два безплатни билета за киноверига Cinema City. А петима от новите клиенти на банката ще спечелят 12 двойни ваучера за кино, които ще могат да ползват през цялата следваща година. Те ще бъдат избрани с жребий в началото на 2020 г. Вижте повече за кампанията #WeLoveCinema с БНП Париба на www.deposits.bnpparibas.bg.