В ранната съботна сутрин на 12 януари момичетата от ансамбъл - жени (капитанът Симона Дянкова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс), индивидуалните състезателки Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн, както и треньорът на национален отбор индивидуално Силвия Стойнева бяха на гости в подземния рудник на Дънди Прешъс Металс в Челопеч по покана на изпълнителния директор на компанията г-н Илия Гърков.

Дънди Прешъс Металс е един от основните спонсори, които подпомагат дейността на Българската федерация по художествена гимнастика, както и оказват неоценима помощ при организацията на домакинството на Световното първенство по художествена гимнастика в София и домакинствата ни на кръговете от Световните купи по художествена гимнастика. Благодарение на Дънди Прешъс Металс, България стана домакин на световна купа и вече 8 години с тяхна подкрепа се организират световни купи. Дънди Бейби Къп, състезанието за най-малките, също се провежда благодарение на подкрепата на компанията.

Денят започна с пътуване до Челопеч и още с пристигането им в рудника, момичетата бяха посрещнати изключително гостоприемно от домакините.

Вижте снимки >>

Мерките за сигурност още с влизането направиха огромно впечатление за всички - съвременни технологии и иновации - гимнастичките от националния отбор получиха специални пропуски за влизане, необходимото за всички в мината предпазно облекло, без което никой няма право да влиза в галериите, специален инструктаж по безопасност и чак тогава бяха допуснати да разгледат мината.

Разходката в галериите запозна момичетата с трудната миньорска работа, а те по-късно разказаха как протича един техен тренировъчен ден в залата.

Момичетата подариха на своите домакини топка с автографи, а получиха като подарък специално направени сувенири - златни миньорски каски с надпис Dundee.

Момичетата видяха какво представлява къс от руда със златна нишка и после посетиха и Обогатителната фабрика, където става същинската преработка на рудата.

През цялото време домакините от Дънди Прешъс Металс в лицето на изпълнителния директор г-н Илия Гърков, както и всички, които бяха на смяна, се отнесоха изключително любезно и отговаряха на въпросите на момичетата. Накрая имаше подготвен малък обяд и посещението приключи с обещанието да има още такива срещи.

Снимка: Анна Недкова

"За нас винаги е удоволствие, когато имаме гости, а особено удоволствие е, когато тези гости са нашите златни момичета - световните шампионки по художествена гимнастика. Между златните момичета на България и златните момчета на рудник "Челопеч" има много общо - под златни разбираме момичета и момчета, които работят със сърцата си, дават цялата си душа, цялата си енергия и емоции в това, което правят. Затова нашите момичета са световни шампионки, а ние сме лидери в минната индустрия" - сподели д-р инж. Илия Гърков по време на посещението.

Така този ден се оказа по-различен за отбора и това им помогна да разнообразят ежедневието на тренировките с нови впечатления и нови запознанствa.