Казват, че часовникът в 4 сутринта знае най-големите ви тайни: за любовта, за неразбирателствата, за финансовите проблеми, за стреса на работа, за проблемите с децата, за грижите за по-възрастните роднини и какво ли още не!

От тази сентенция се подразбира достатъчно ясно, че будуването в малките часове на нощта е непривично, независимо от причината.

По-лошото е, че безсънието може да стане хронично.

Сънят е състояние, присъщо за всички бозайници. Науката сочи, че една трета от живота ни преминава в спане, което сумарно е около 20 години от съществуването ни.

Не случайно възрастните хора казват, че когато имаш сериозни проблеми - трябва да легнеш и да се наспиш. Това е най-доброто, което можеш да направиш, защото утрото е по-мъдро от вечерта. Разбира се, това е прекрасно решение, но ако страдаш от безсъние, този съвет не изглежда елементарен за прилагане.

Снимки: NOVANIGHT

Имайки предвид, че според медицинските учебници смехът и пълноценният сън са най-добрите лечители, безсънието е може би един от най-подценяваните и доста сериозни проблеми в ежедневието ни, които обикновено оставяме на заден план.

Проучвания са установили, че мозъчните вълни са по-активни по време на сън, отколкото в реалността. Твърди се, че сънищата могат да имат еволюционна функция, да ни изпитат в сценарии, които са важни за нашето оцеляване. Друго обяснение е, че сънищата могат да успокоят грубото въздействие на емоционални травми.

В годините има различни свидетелства за силата на сънищата по отношение на стимулирането на творческата мисъл. Така например Пол Маккартни сънува мелодията на „Вчера” и импровизира с бърз, нескопосан текст, колкото да не забрави музиката веднага след събуждането си. Носи се и легенда, че Дмитрий Менделеев сънува структурата на периодичната таблица на елементите.

Има експериментална подкрепа в посоката, че сънят е изключително важен за развитието на мозъка. Проучванията показват, че хората се справят по-добре с тестовете за креативност след REМ сън.

Макар все още да не е ясно какво се случва в мозъка ни, когато сънуваме, доказано е, че пълноценният сън е жизненоважен.

Изследването от 2019 година в България показва, че половината от населението страда от безсъние в различни степени. Психолозите алармират, че когато не сме спали качествено, се събуждаме изморени и раздразнителни, със слаба концентрация, с отслабена имунна система, със занижена адаптивност към външните обстоятелства. Така цял ден сме с изострени сетива и реагираме остро на обкръжаващата ни обстановка.

Снимки: NOVANIGHT

Вечерта се чувстваме, като навита пружина, която не може да се отпусне – трудно заспиваме или спим неспокойно и често се събуждаме.

Така попадаме в омагьосан кръг – колкото по-лошо спим, толкова по-непълноценни сме през деня и толкова повече подлагаме организма си на стрес, което отново води до невъзможност за добър сън.

Подценяването на проблемите със съня от страна на българите често прозира в изказвания от рода на „временно е“, „ще мине като си почина“; „хапчета/химия няма да пия, защото ще се пристрастя“; „ще пия топло мляко с мед, чайче и ще ми мине“.

Подобни изказвания могат да се определят като „празни надежди“.

Проблемите със съня, които най общо се класифицират като „безсъние“ имат различни проявления. Непознаването им води до това, че повечето от нас считат за проблем със съня единствено ако не можем да заспиваме вечер. А това е само малката част от проблема.

Вид „безсъние“ е да се будиш през нощта неколкократно.

Вид „безсъние“ е да спиш непробудно цяла нощ, но на сутринта се чувстваш „като парцал“.

Вид „безсъние“ е некачествения сън.

Всяка една от формите му, заедно или по отделно се класифицира като проблем със съня.

Плацебо ефектът

Липсата на знание и прилагане на „хигиена на съня“ – масово „заспиване“ с телефон/таблет в ръка; приемане на кофеин (кафе, чай, енергийни напитки) по-късно от 2 часа преди лягане, преяждане с тежки мазни храни на вечеря, стрес, алкохол – това може да са само част от причините, поради които се лишаваме от жизненоважния , качествен сън.

Снимки: NOVANIGHT

Подценяването на проблема се храни и с градски легенди за приема на мента, глог и валериан, чай от маточина, отвара от орлов нокът и какво ли още не. Макар това да са прекрасни натурални релаксанти, влиянието им върху проблемите със съня е силно преувеличено, а приемът им - чиста проба плацебо ефект.

Снимки: NOVANIGHT

Абсолютен мит е, че „мелатонинът е универсалното лечение“. Той несъмнено е важен, но самостоятелният му ефект върху проблемите със съня е силно преувеличен. Мелатонинът помага единствено да заспиш, но не елиминира останалите проблеми със съня.

Не гарантира, че след като си заспал, няма да се събудиш отново.

Мит е и че „колкото по-голяма доза мелатонин приема, толкова по-добре“. Приемът на над 1mg мелатонин е просто маркетинг.

Последните клинични проучвания на продукта NOVANIGHT Тройно действие доказват, че той повлиява и трите основни проблема, които се класифицират като безсъние: трудно заспиване, нощно събуждане, некачествен сън. Той подпомага заспиването, намалява нощните събуждания и осигурява качеството на съня. Действието му се дължи на уникална комбинация от натурални екстракти – Калифорнийски мак, Пасифлора, Маточина и Мелатонин и Вит В6.

Снимка: NOVANIGHT

NOVANIGHT Тройно действие e единственият продукт в България, който съдържа калифорнийски мак, познат като ешолция.

Едно хапче за сън 30 минути преди лягане и качеството на съня се подобрява, сочат изследванията на фармацевтичния лидер Sanofi. Още повече – сънят връща възстановителните си качества.

Според показателите, продуктът е добре да се приема поне 15 дни, но най-голям е ефектът при прием 30 дни без прекъсване, за да има по-дълготраен ефект.

NOVANIGHT Тройно действие може да се приема и по-дълго от месец. Преценката за това е лична, според обективното състояние на пациента. Заради въстановителия сън, който NOVANIGHT Тройно действие осигурява, повечето пациети приемат продукта дори и когато вече няма епизоди на трудно заспиване или будене през нощта.

Снимки: NOVANIGHT

Веднъж появили се хроничните проблемите със съня, те могат само да се модерират, но не и да се „излекуват“, подобно на хипертонията, аритмията и др. хронични състояния.

Хронични проблеми със съня означава да се въртим в омагьосания кръг на безсънието повече от 4 седмици. Подобен проблем не засяга само хората на средна възраст. Наскоро моя приятелка – млада майка под 30 години ме попита: „Знаеш ли какво е да не можеш да заспиш?“. Първоначално не приех сериозно въпроса ѝ. Мислех, че се шегува, защото не можех да си представя човек, който да не може да заспи. „Нямаш си представа какво е да искаш да заспиш, а да не можеш“. Това е най-яркият момент в живота ми, в който наистина се замислих, че сънят е дар, за който трябва да се грижим, за да имаме още нови нощи с нови, хубави сънища.

За да имаме спокойно утре и лека вечер благодарение на едно малко хапче за сън.

*Рекламна публикация с подкрепата на NOVANIGHT Тройно действие - хапчето за сън!