Една от най-обичаните български актриси Марта Вачкова призна, че години наред се е борила със сериозен проблем, от който страдат и хиляди други българи - безсънието.

Тя разказа, че всичко е започнало, след като е родила дъщеря си Рада.

"Ето тази малка госпожица (показва снимката на Рада като бебе - бел.ред) е причина за първите ми проблеми със съня. Много майки ще разберат за какво говоря. Раждаш детето и се паникьосваш, че не знаеш как да го гледаш, че не знаеш какво всъщност то иска. При всеки негов дъх или просто измъркване в съня, ти си мислиш, че има проблем, че трябва да скочиш веднага да го спасяваш", спомня си Марта.

Заради умората, тя заспивала лесно вечер, но се будела многократно през нощта. А това е един от основните симптоми на безсънието заедно с трудното заспиване и ранното събуждане. И когато човек стане на сутринта се чувства уморен, раздразнителен и трудно се концентрира.

При някои хора безсънието се проявява само с един симптом, но ако не се вземат мерки ситуацията се влошава. Това се е случило и с Марта Вачкова.

"След години започнах да имам и други проблеми със съня. Предимно с това, че не можех да заспивам въобще. Опитвах да лягам по-рано. Казвах си, ако легна по-рано - ще заспя. Ама не - въртя се в леглото. Опитвах да си лягам много късно - към 1-2 часа. Викам си - няма начин, тогава ще заспя. Но не, тогава пък някаква супер възбуда и пак не мога да заспя", допълва актрисата.

Тъй като не искала да пие медикаменти, изтощената от недоспиването Марта се опитала да се справи с проблема с добре познатите на всички "бабешки" методи - топло мляко с мед преди лягане, билков чай и дори различни техники на дишане и броене.

"Обаче не, не и не. Не става. Лягам в леглото и започвам да водя някакви диалози с някакви хора - какво ще им кажа, те какво ще ми отговорят. Защо го правя през нощта? Това не се прави вечер, когато трябва да мислиш само за съня си. Е, да, ама на мен тогава ми идват тежки мисли в главата. Или пък репетирам роли - било то от театъра или от сериала, в който играя. Започвам някакви монолози в ума си", споделя Вачкова.

Тя е категорична, че проблемите със съня не трябва да се пренебрегват, нито хората да се самозаблуждават, че ще се решат от самосебе си.

"Точно обратното, това е проблем, който само се задълбочава. А аз доста четох за проблемите със съня и разбрах, че доста от приятелките ми също имат подобни грижи. Осъзнах, че е много важно да поговорим с момичета, на които имам доверие, че ще бъдат искрени. Момичета, които ще споделят проблемите си със съня и решенията им", казва актрисата.

Кои са момичетата на Марта и как е успяла да победи безсънието, вижте във видеопосланието й!

*Рекламна публикация с подкрепата на NOVANIGHT Тройно действие - хапчето за сън!