През тази година се навършват 50 години от първото издание на фестивала и организаторите очакват рекорден брой зрители - около 150 000. Най-значимият фолклорен форум в Югозапада се провежда днес и утре в местността „Предел“.

През втория ден от народния събор „Пирин пее” ще се проведе тържествен ритуал пред паметника на Илинденско-Преображенската епопея. В церемонията, която започва от 10 часа, ще участва и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще присъства и на заключителния гала концерт на главната сцена от 12 часа.Финалът на тазгодишния форум ще бъде сложен с провеждането на кръгла маса на тема: „Пирин пее – изворен фолклор, традиции тенденции и бъдеще”.

За първи път Съборът на народно творчество „Пирин пее” е организиран през 1962 година и до 1985 се провежда на всеки пет години. През 1985 тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена. След 12 годни съборът успешно е възстановен през 1997 и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерението да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България. „Пирин пее“ се провежда на всеки 2 години в местността „Предел”. Организатори на 50-тото юбилейно издание на събора са Община Разлог и Областна администрация – Благоевград.