С режисьора Методи Андонов сме стигали до бой преди премиера, защото с него имахме сходен темперамент. Виж с Калата не сме се били, само сме се карали, но за повърхностни неща. Той беше кротък човек. С него имахме истинска близост. Обичахме се истински”, добави още през сълзи Стоянка Мутафова. "Аз никога не изневерих на театъра. Много пъти съм имала тежки моменти, много пъти съм имала обидни моменти, но удържах. Удържах, защото обичам сатирата и комедията страшно много, просто тя живее с мен и аз с нея,” добави  г-жа Мутафова.

„Златен Кукерикон” бяха раздадени на 56-ия рожден ден на трупата и ще бъдат връчвани всяка година на 7 април за театрални постижения в сатиричния и комедийния жанр. Мутафова получи статуетката и грамотата от съпругата на Георги Калоянчев Валя и неговия син актьора Ивайло Калоянчев.

Най-щастлив на първата галавечер на „Златния Кукерикон” бе екипът на постановката на Младежкия театър „Господин Балкански”, който взе два от възможните три приза, пише Монитор. Статуетката на Димитър Миленков за режисура отиде при Бина Харалампиева, а за главна мъжка роля – при Герасим Георгиев-Геро.

Според трупата на Сатирата спектакълът на 2012 г. е „Животът е прекрасен” по Николай Ердман в Народния театър на Александър Морфов. Топрежисьорът не беше на церемонията заради гастрола на трупата в Букурещ с „Дон Жуан”. Затова великолепната актриса Татяна Лолова връчи наградата на директора на театъра Павел Васев.

Аз съм от тези, които преди 56 години съвсем млади и неопитни стъпихме на сцената на Сатиричния театър. Присъствала съм на момента, в който първият наш художник Хосе Санча нарисува кукерчето. Никога не съм очаквала, че съдбата ми ще бъде толкова щастлива да мога след 56 години да участвам в новоучредената награда”, каза комедийната актриса.

Първите носители на наградите „Златен Кукерикон” за най-добра женска роля станаха Анастасия Ингилизова (за участието в  „Декамерон”) и за „млада сила” - Тея Сугарева за режисурата на „Мъртви души” от Михаил Булгаков по Гогол (НАТФИЗ).

Във втората част на галавечерта сатириците връчиха своеобразни „малинки” на политиците. Между номинираните бяха рекламата за сирене, което зрее в пазвата на “вуйна”, опитът за атентат срещу Ахмед Доган, старшина Граматиков, дал своя принос към правописа с находки като “Ханко брат”, “Николайко Перник”, “Дон Дуков”, учен, спечелил субсидия от фонд “Научни изследвания” с проекта “Семиотика на бельото”.

Вижте снимки от церемонията >>