На 22-ри април 2013 г. от 19 ч. в Sofia Live Club  ще се проведе Официалната церемония за връчване на годишната Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Наградата, носеща името на емблематичния театрален режисьор на 90-те, се превърна в най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Бронзовата статуетка и паричната премия от 3000лв. ще отиде в един от 5-мата номинирани, които Dir.BG, като официален медиен партньор на събитието, тази седмица ви представя:

Визуалният артист Велизар Димчев e роден, живее и работи в Пловдив.

Завършва живопис  в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, а след това и магистърска степен в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия, София. Бил е резидент на Cité Internationale des Arts, Париж през 2007 год.

Велизар Димчев  е номиниран за изложбите в галерия U.P.A.R.K., Пловдив и Fun House The Clock, Sofia Design Week, за измисления му герой Franky, за деформираните му портрети на популярни личности, за изключителната му креативност и за силно развития му личен художествен начин на работа в широк спектър на изобразителното изкуство- живопис, графика, пластики, видео инсталации.

В работите на Велизар ясно различими са две основни линии на творчество, които осезаемо вълнуват младия автор. Едната е свързана с Franky,  измислен герой с геометризирана минималистична визия, ясно визуализиращa падението, стреса, капана, платката  и глобалната схема. Проектът вижда съвременния човек като заложник на собствените си стремежи, попадащ в редица социални клопки, които крие съвременният живот (отчуждението, безмисленото пазаруване, псевдо успеха..).

“Втората ми посока на работа е свързана с живописни портрети на популярни или измислени личности. В тези портрети отново ме вълнуват социални и психологически деформации в душата на съвременния човек, изразени с ясна и почти гротескна мутация на физиономиите. Опитвам се да нарисувам по категоричен начин вътрешно емоционални състояния на духа, а не плашещи или визуално отблъскващи лица” - сподели младият художник Велизар Димчев и изрази щастието си от номинацията.

Другите талантливи млади творци, номинирани за престижната награда са  кинорежисьорът Деян Барарев, артистичното дуо Силвия Станоева и Иво Желев /Ангелите на Касиел/, пишещият актьор Васил Дуев и диригентът и композитор Страцимир Павлов заедно неговия Gospel Chorale.

Вижте повече за Велизар Димчев и Franki във видео визтитката му: