В ожесточената конкуренция между "Секси ботуши" (13 номинации), "Матилда" (12) и "Пипин" (10) 868-те членове на журито в крайна сметка предпочетоха ексцентричната и сантиментална енергия на "Секси ботуши". Мюзикълът е вдъхновен от едноименния британски филм от 2005 г. и разказва за приятелството между стеснителен наследник на западаща фабрика за обувки и травестит, който става негов съдружник и му помага да я спаси. Освен награда за най-добър мюзикъл, "Секси ботуши" беше удостоен и с отличие за най-добър актьор в музикална комедия за Били Портър и за най-добра музика за дебютиращата на Бродуей певица и композитор Синди Лаупър.

Мюзикълът "Матилда", вдъхновен от книгата за деца на Роалд Дал и създаден в Лондон, спечели четири награди Тони - за най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра музикална партитура, най-добро осветление и най-добри декори.

"Пипин" отнесе награда Тони за най-добър римейк на музикална комедия. Първата версия на мюзикъла излезе през 1972 г.

Във вечерта, пълна с изненади, някои от фаворитите си тръгнаха с празни ръце. Най-вече Том Ханкс, който дебютира на Бродуей в пиесата на Нора Ефрон Lucky Guy, разказваща за живота на журналиста и носител на Пулицър Майк Макалъри. Той беше номиниран в категорията най-добър театрален актьор. Отличието обаче отнесе Трейси Летс за пиесата "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

Тони за най-добра театрална пиеса спечели "Ваня, Соня, Маша и Спайк" на Кристофър Дуранг.

Вижте снимки >>