„Филмът е подигравка не само с Левски, но и с историческите факти, казва Христина Богданова. Тя е праправнучка на сестрата на Дякона.

„Посредствеността е едно от нещата, срещу които Левски се е борил през цялото време, а аз видях една мижитурка на екрана, един малък човек, един слаб човек. Това не е моят Левски”, коментира тя пред „Нова”.

Все пак Христина Богданова оценява усилията на авторите на ”Дякон Левски” . „Хубаво е да се говори за нашите герои. Имаме нужда от тези ценности, имаме нужда от морала, за да намираме сили и да продължаваме в ежедневието си”, подчерта тя.

В интернет много хора се възмущават, че във филма Левски псува. Заради екшън сцените други определят филма като „свободни американски съчинения за Левски”.

Според авторите на филма обвиненията са несериозни. Режисьорът Максим Генчев ги нарече "сантименти и фолклор" и определи филма си като кауза. „Ако не харесат филма, все пак ще се сетят за Левски, ще говорят за Левски - значи пак сме си свършили работата”, коментира актьорът Веселин Плачков, който участва в лентата.



Тази вечер в Карлово е кулминацията във възпоменателните чествания на 142-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Очакват се общественици и гости от цялата страна да почетат паметта на Апостола в родния му град. Възпоменателните прояви продължават утре със света литургия в църквата "Св. Богородица", където Левски е пял като дякон, и митинг поклонение на площад "В. Левски" в Карлово. Вечерта проявите продължават в София.