Журито, председателствано от режисьора ни Ивайло Христов, му даде статуетка "Сребърен Георги".

Вижте снимки от фестивала >>

Лентата разказва за историята на популярната двойка джаз музиканти Леа Иванова и Еди Казасян и за последиците от разкритието, че певицата е била сътрудник на Държавна сигурност, пише "Дневник". Филмът е базиран на документи от ДС и спомените на Еди Казасян.

Ролите на Леа и Еди се изпълняват от няколко актьори – в нейния образ в различните възрасти влизат Рая Пеева, Ернестина Шинова, Донна Бангьозова от X Factor и детето Киара Столарски, а Едуард въплъщават Юлиян Петров, Борислав Чучков и детето Александър Иванов. Епизодични роли имат Кръстю Лафазанов, Стефан Вълдобрев и Любов Любчева.

Музиката е на Виктор Чучков, оператор е Веселин Христов, продуценти са Гергана Станкова и Радослав Спасов.

Голямата награда на фестивала "Златен Свети Георги" получи иранският режисьор Реза Мирками за лентата "Дъщерята", пише БТА. Това е втората голяма награда за него на московския кинофорум. Преди осем години той беше отличен за "По-просто от простото".

Драмата "Дъщеря" проследява съдбата на едно традиционно семейство, в което всички решения се взимат от консервативния баща. Нещата се променят, когато 15-годишната Сегарех, вместо да участва в празненството за годежа на своята сестра, отива в Техеран, за да изпрати своя приятелка, емигрираща в Канада.

Изпълнителят на главната роля във филма - иранецът Фархад Аслани, получи наградата за най-добър актьор. Призът за женска роля отиде при 13-годишната филипинка Тереса Малвар, която се изяви в кинотворбата на Ралстон Джовер "Пелена". В нея се разказва за тежката съдба на бездомните деца.

За най-добър документален филм бе определена лентата "Госпожа Б.История на жените от Северна Корея" на режисьора Юн Черо. В конкурса за късометражно кино победи лентата "Selfied" на канадката Никол Брендинг.

Миналата година българският филм "Каръци" на Ивайло Христов получи голямата награда на 37-ия Международен московски кинофестивал.