Американската телевизионна мрежа NBC се отказа от излъчването на церемонията за наградите "Златен глобус" през 2022 г. вследствие на негативната реакция на Холивуд относно етиката на организацията, която раздава годишните отличия за кино и телевизия, и липсата на разнообразие в редиците ѝ.

Холивудският актьор Том Круз се е присъединил към бунта, воден от стрийминг платформи и студиа, връщайки трите статуетки "Златен глобус" за ролите си във филмите "Джери Магуайър", "Магнолия" и "Роден на четвърти юли", съобщават редица издания, сред които "Variety" и сайтът Deadline.

Решението на телевизия NBC идва дори след като Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", се съгласи да приеме в редиците си повече чернокожи членове и да направи други промени през следващите 18 месеца.

Embed from Getty Images

Телевизионната мрежа първоначално приветства плана, но по-късно заяви, че ще изчака да види дали реформите ще сработят. Членове на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бяха обвинени и в това, че правят сексистки, расистки и хомофобски забележки и търсят услуги от знаменитости и студиа.

"Промяна от подобен мащаб отнема време и работа, и ние чувстваме категорично, че Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се нуждае от време, за да постъпи правилно. С оглед на това NBC няма да излъчи наградите "Златен глобус" през 2022 г.", се посочва в направеното от телевизията изявление. "Ако приемем, че организацията изпълни плана си, ние надяваме се, че ще можем да излъчим шоуто през януари 2023 г.", допълват от телевизията.

След съобщението от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд на свой ред заявиха, че прилагането на "трансформационната промяна" остава неотложен приоритет, "независимо от следващата дата за излъчване на наградите "Златен глобус". В изявлението си организацията повтаря планираните реформи и дава подробен график, предава БТА. Тя заявява, че до август тази година ще наеме нов главен изпълнителен директор, ще добави 20 нови членове, ще одобри нов кодекс на поведение и ще осигури обучение с цел постигане на разнообразие и борба със сексуалния тормоз, наред с други стъпки.

Снимка: Getty Images

Годишната церемония за наградите "Златен глобус", на която присъстват водещи холивудски звезди и ръководители от индустрията, се превърна в едно от най-големите шоута в Меката на киното в навечерието на "Оскар"-ите. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд обаче попадна във фокуса на вниманието след разследване, публикувано през февруари от "Los Angeles Times", което установи, че сред 87 журналисти, членуващи в организацията, няма чернокожи.

В събота Скарлет Йохансон се присъедини към Netflix, Amazon Studios, "Warner Media", част от която са телевизия HBO и "Warner Bros.", и десетки водещи холивудски компании, които заявиха, че няма да работят с Асоциацията, освен ако организацията не направи трайни промени. Йохансон отправи призив към колегите си актьори да "се отдръпнат" от събитията, свързани с наградите "Златен глобус".

Скарлет Йохансон

Снимка: Getty Images/Guliver Photos