Цветът? Демоде. В момента на мода в Холивуд е черно-бялото с филми като "Белфаст" и "Трагедията на Макбет", включени в съревнованието за наградите "Оскар" в неделя вечер.

Лентата "Белфаст", вдъхновена от детството на режисьора Кенет Брана в Северна Ирландия, и "Трагедията на Макбет" - адаптацията на Шекспир, дело на Джоел Коен, са най-новите творби, които решават да се откажат от багрите, за да акцентират върху историческата перспектива на разказа или да дадат предимство на човешкия и интимен аспект.

"Цветът ви позволява да изобразявате хората красиво, но черно-бялото ви предоставя възможност да ги усетите", споделя Кенет Брана за творбата си, за която е почерпил вдъхновение като свидетел на насилието в Северна Ирландия в края на 60-те. Продукцията ще се съревновава в седем категории на наградите на Академията, включително за водещата награда за най-добър игрален филм.

Дори ако "разкошен пейзаж на пустиня или планинска верига" може да бъде представен по сензационен начин благодарение на цветовете, "човешкото лице е това, което придобива изключително измерение с черно-бяла снимка, на огромен екран", продължава режисьорът. Този избор "придава поетично измерение на нещата, които иначе биха изглеждали малко банални", допълва той.

"Белфаст"

Снимка: Официален плакат на филма / Universal Pictures

За оператора на "Трагедията на Макбет" - французина Бруно Делбонел, черно-бялото "е имало за цел да внесе театралност" и непреходен щрих към тази адаптация на класиката. Ролята на главния герой се изпълнява от Дензъл Уошингтън, който ще се бори за второ престижно отличие за най-добър актьор в дългогодишната си кариера.

Черно-бели филми продължават да се снимат редовно и се радват на успех, след като цветът "поема властта" през 50-те години на миналия век. Това става възможно благодарение на разработването на по-евтини технологии от тези, използвани за очароването на публиката с "Магьосникът от Оз" или "Отнесени от вихъра", заснети през 1939 г.

През 2012 г. "Артистът", не само черно-бял, но и ням, триумфира на Оскарите, като спечели приза за най-добър игрален филм. Неотдавна продукции като "Рома" и "Манк" също бяха поощрени от Холивуд за тяхната фотография.

Тази година обаче изглежда изборът на филми като че ли доста залага на нюанси на сивото.

"Трагедията Макбет"

Снимка: Официален плакат на филма / A24

"Всички се събрахме. Това беше като среща на съюза на режисьорите", пошегува се Майк Милс, чиято семейна драма "Училището на живота" (C'mon C'mon) с Хоакин Финикс в главната роля също е "щастливо безцветна".

"Обичам черно-бялото. Супер сноб съм. Гледам много черно-бели филми, това са филмите на моите герои, нали?", допълва той.

В "Преминаването" ("Черно и бяло в нас се преплитат"), чиято звезда Рут Нега беше номинирана за множество отличия, тази техника се използва, за да подчертае по-добре расовата дискриминация.

Филмът, с който Ребека Хол дебютира като режисьор, разказва историята на чернокожа жена в Ню Йорк през 20-те години на миналия век. Героинята ѝ намира отдавна изгубена приятелка от детството, която също като нея се представя за бяла благодарение на достатъчно бледата си кожа.

"Това не беше просто стилистичен избор. Сметнах, че е концептуален избор да направя филм за колоризма (дискриминация въз основа на цвета на кожата), който сам по себе си е прочистен от всякакъв цвят", обясни преди време Хол на кинофестивала Сънданс.

"Училището на живота"

Снимка: Официален плакат на филма / A24

"Разглеждаме лицата и веднага ги поставяме в категории. Категориите в крайна сметка се оказват важни, но често са и абсурдни", допълва тя.

Съвпадение ли е сегашното изобилие от черно-бели филмови проекти? Някои експерти посочват, че подобни тенденции се наблюдават в Инстаграм и социалните медии. Това може да обясни защо публиката, която преди свързваше жанра със старомодни, интелектуални или скучни ленти, сега е готова да прояви интерес към него.

По думите на Майк Милс черно-бялото е толкова "абстрактно", че произвежда почти "магически ефект върху зрителя", предава БТА. "Вече не сме в реалния свят. Въвлечени сме в история, в изкуство", допълва режисьорът.