"Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, като при дебюта си в киносалоните в САЩ и Канада реализира приходи от 43 милиона щатски долара. Това е третата част от поредицата, чието действие предхожда хронологично събитията в романите на Дж. К. Роулинг и филмите за приключенията на Хари Потър.

Постъпленията от продадени билети от третата серия са достатъчни, за да осигурят челното място в подреждането, но сумата е ниска за франчайза. Първата част от поредицата "Фантастични животни и къде да ги намерим" инкасира 74,4 милиона щатски долара при дебюта си през 2016 г., а вторият - "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд" стартира с 62,2 милиона щатски долара през 2018 г. "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор", който е дело на студиото "Warner Bros.", се излъчва в над 4200 киносалона в Северна Америка и реализацията му струва 200 милиона щатски долара.

Обичайно продълженията на популярни поредици са с по-ниски приходи от първата серия, но "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" излиза след няколко франчайз заглавия, които не спазват тази логика, включително "Спайдър-мен: Няма път към дома", "Венъм 2" и "Соник: Филмът 2''.

Отзивите на критиците за продукцията, чието действие предхожда хронологично събитията в романите на Дж. К. Роулинг, не бяха особено положителни.

Осемте филма за приключенията на Хари Потър реализираха над 7,7 милиарда щатски долара в бокс-офис класацията, а първите два от "Фантастични животни" спечелиха общо 1,5 милиарда щатски долара.

Снимка: АР/БТА

В третата част участват Еди Редмейн, Джуд Лоу, Мадс Микелсен, който замени Джони Деп в ролята на Гринделвалд. Той беше принуден да се откаже от участието си през ноември 2020 г., след като загуби делото за клевета срещу британския таблоид "Тhe Sun", нарекъл го "бияч на съпруги".

Както и при предишните ленти, част от поредицата, "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" има по-голяма надежда за добро представяне в международен план. Брутните приходи възлизат на 193 милиона щатски долара в световен мащаб. Първите две серии реализираха над 70 процента от печалбите от международни прожекции.

"Възстановяването на оригиналната магия на "Хари Потър", която започна преди около 20 години в кината, е трудна задача", смята Пол Дергарабедян, старши анализатор в "Комскор".

Снимка: АР/БТА

Втората позиция в бокс-офис класацията на Северна Америка е за "Соник: Филмът 2" с приходи от 30 милиона щатски долара през изминалия уикенд. Общата печалба от излизането му в киносалоните възлиза на 119,6 милиона щатски долара.

На трето място се нарежда "Изгубеният град" със Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм, предава БТА. В четвъртата седмица от излизането си в киносалоните в Северна Америка продукцията инкасира постъпления от 6,5 милиона щатски долара.

В челната петица на бокс-офис класацията място намират филмите "Everything Everywhere All at Once" с приходи от 6,2 милиона щатски долара и "Татко Стю", който донесе 5,7 милиона щатски долара постъпления.