Новите филми от "Междузвездни войни" разкриват тъмната страна на някои свои почитатели. Освен че представят битки с лазерни мечове, междузвездното пространство и вечната борба между доброто и злото, новите филми от поредицата "Междузвездни войни" си поставиха за цел да разнообразят актьорския състав на космическата сага, след като в първите две трилогии от нея почти всички актьори са бели мъже.

"Rogue One", "Силата се пробужда", "Соло" и "Последните джедаи" събраха огромни приходи, като редица главни роли, включително на Рей, Фин и Джин Ерсо, бяха поверени на жени и цветнокожи. Това решение на компанията "Дисни" обаче разкри тъмната страна на част от феновете, които с всички сили се противопоставяха на промените в любимата им филмова поредица.

"Ще е несправедливо да се каже, че "Междузвездни войни" има проблеми с феновете си, но сагата действително има проблем с белите мъже, които са нейни фенове", заяви кинокритичката Кейли Доналдсън.

Тези поклонници, някои от които са расисти и женомразци, са ядосани, че любимият им космически свят не е посветен единствено на тях, допълват от БТА. "Последните джедаи" е критикуван, че популяризира прогресивни политически ценности и унищожава свързаната със сагата митология. Белите актьори Марк Хамил, Адам Драйвър и Донал Глийсън избегнаха критиките, но американската актриса с виетнамски произход Кели Мари Тран бе обект на язвителни забележки в социалните мрежи. Тран, която се превъплъщава в образа на Роуз Тико, по-рано този месец закри страницата си в Инстаграм, за да сложи край на истинско расистко и сексистко кибер преследване.