Филип Захариев е 33-годишен шеф готвач и пътешественик, обиколил 70 страни в цял свят. Той бе един от лекторите на събитието на Dir.bg He's The Man, което на 13 ноември напълни столичния клуб City Stage, за да ви срещне с едни от най-вдъхновяващите представители на мъжкия пол.

Вижте снимки >>

Сега имаме удоволствието да ви представим участието на този впечатляващ млад мъж, за когото готвенето е страст несъзнателно от 6-годишна възраст и съзнателен избор след навършване на пълнолетие.

Гимназията

"Имах опция да остана във Видин и да живея с баба ми или да дойда в София с родителите ми и брат ми. Първо бях решил да остана във Видин, но през една лятна ваканция осъзнах, че ако остана, ще стана пияница и пустиняк, затова реших да дойда в София при мама и при тате и да стана добре момче", сподели откровено Филип, като допълни, че все пак му се е получило.

Пътешествията

Не знае точно колко държави е обиколил, но предполага, че са около 70. Когато почувствал, че е изморен и има нужда от промяна, разговарял с шефа си в Норвегия и му казал, че има нужда от дълга почивка, за да се зареди. Така вече 7 месеца Филип е на път, като в последно време се подвизава в България.

Какво предстои

Филип сподели, че ще остане в родния Видин до Нова година, а след това се връща във Свалбард, където работи. И допълни, че иска "да забрави целия този филм с книги, медийни изяви, фенове".

За славата и вниманието

"Натежа ми много. Не съм го очаквал, не съм си го и представял, никога не ми е било цел. Това не е моето поприще", сподели откровено Филип и допълни, че сцената го притеснява и не може да възприеме цялото внимание, което го залива отвсякъде.

Работата

Работи в най-северния ресторант в света, който се намира между Северния полюс и най-северната точка на Норвегия.

"Там в момента е 24 часа нощ. Много се радвам, че сега съм си в България и мога да стана свидетел на есента - нещо, което страшно много ми е липсвало през последните години."

За България

"България ми липсва от гледна точка на семейство, на приятели, но не и като култура и манталитет. Докато съм тук, осъзнавам колко много неща там ми липсват наистина", сподели той.

Най-много го ядосва, че хората у нас са много големи игноранти. Разказа как във Видин, когато почиства със съседка и дъщеря ѝ около блока, останалите ги гледат сякаш са луди, докато в Норвегия този тип дейност социализира хората и ги кара да се чувстват по-добре.

След 15 години... и има ли път обратно в България

"Има, определено! Имам чувството, че Видим има огромен потенциал, а много малко хора се възползват от него. И аз искам да се възползвам от този потенциал. Искам да си отворя ресторант в моя град, но ме е страх от себе си, защото знам, че в един момент ще ми дойде в повече. Много се надявам да имам човек, на когото мога да разчитам. Ако отворя ресторант, да знам, че има кой да го управлява след мен, когато си кажа "искам да си взема почивка" да отида на някой остров в Тайланд, да остана там 6 месеца и да знам, че във Видин има някой, който ще ръководи ресторанта така, както аз бих го ръководил", разказва Филип.

Как прави банан фламбе

Почитател от публиката успя да изненада готвача с въпроса: "Как правиш банан фламбе?"

"Не съм правил скоро. Последно, докато работех във Финландия в един ресторант на брега на най-голямото езеро в Европа - Сайма. Там имахме десерт банан флабе с ананас фламбе. В тигана слагахме малко пудра захар, запържвахме банана в него и го заливахме с готов карамел, който ние си правехме, и го сервирахме с топка сладолед. Така че просто слагам банана с пудра захар и малко алкохол и го паля."

Спонсори на събитието "He's The Man" бяха Dundee Precious Metals, A1 и Philip Morris Bulgaria, а партньори в организацията: Chivas Regal, NESCAFE Dolce Gusto, Devin, витамини "Alive" и Office1 Superstore.