Стрийминг платформата HBO Макс върна в каталога си на достъпните за гледане филми отличената с награди "Оскар" продукция "Отнесени от вихъра" (1939), след като преди повече от две седмици я изтегли като "расистка" на фона на масовите протести след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, станал жертва на полицейско насилие, съобщи "Холивуд рипортър".

Изданието отбелязва, че филмът се показва с коментар, обясняващ контекста на произведението и правещ разбор на спорни фрагменти. Във видео преди началото му професорката от Чикагския университет Жаклин Стюарт обяснява, че въпреки популярността си, "Отнесени от вихъра" често става обект на протести. Причината за недоволството от филма е романтичното представяне на предвоенния Юг, спестяването на бруталността на робството и стереотипното изобразяване на чернокожото население.

Освен пояснителен коментар, зрителите получават достъп и до допълнителен материал за продукцията.

Филмът "Отнесени от вихъра" е отличен с осем награди "Оскар". Сред тях е призът за второстепенна роля на Хети Макданиъл за превъплъщението й в образа на Мами. Макданиъл е първата афроамериканка, удостоена с престижното киноотличие.

Дългата почти 4 часа лента от 1939 година е считана от някои учени като най-амбициозното и ефикасно оръжие на южняшкия ревизионизъм. Според тях той представя Юга и робството на чернокожите в една много романтична светлина. Прислужниците в къщите на заможните бели господари са доволни от съдбата си и са третирани като обикновени служители.

Според противниците на кинотворбата, тази интерпретация на един от най-мрачните периоди в американската история, е дело на много добре организирани движения в щатите от Конфедерацията, целящи да представят Юга по възможно най-добрия начин.