Истинско предизвикателство е да разполагаш само с броени час или два за себе си и да трябва да избереш по кой от всички начини да си доставиш онова вътрешно удоволствие.

Онова "блюдо отбрани сортове" изкуство, което след това дълго оставя усещането за самодостатъчност. 

С второто предизвикателство към българските артисти #храназадушата, DIR се сдобива с личен списък от музика, книги, филми и забавления.

Какво слушат и четат българските актьори танцьори, певци, режисьори, писатели, диджеи?

Питаме актрисата Силвия Станоева!

Какво слуша...

Най много слушам поп музика и R&B. Сега слушам по цял ден Gallant (най- вече Celine) и Сабрина Клаудио - това са млади певци от Америка, интересни са ми, защото са различни. Сабрина пее с много чувство, а Gallant има уникални глас и техника, леко мрачен е и в същото време измисля необичайни видеа. Разбира се си падам по Dua Lipa, която тъкмо изкара нов албум и аз го слушах няколко дни - поп, танцувалност и нещо ретро, както и много страст, която сигурно идва от Балканските корени на Dua. Любимите ми песни от новия албум са "Physical", "Leviatating" и "Good in bed". Не мислех, че ще се хваля с това, но си слушам всеки ден "Juicy" на Doja Cat, тази песничка много ме забавлява, задължително си я пускам и си пея и танцувам на нея, оправя ми настроението. Върнах се и към няколко парчета на Calvin Harris, които си слушах лятото- Slide, Rollin и Heartstroke, това е музика, която ми вдъхва свобода и безотговорност, секси е и ме разтоварва, представям си, че тръгвам на път и забравям за всичко..."

Kакво чете...

"Моят любим роман си остава "Нежна е нощта" на Фитцджералд. Скоро прочетох, че авторът се е колебаел за структурата и я преправил след неуспеха на първото издание. Не е лесна за четене, но има особена магия в нея, която ме кара да я искам. Мечтая да изиграя Никол Дайвър, а преди няколко седмици записах и как чета откъс от книгата и чакам да бъде излъчен в YouTube. Трябва да си призная, че напоследък не чета много художествена литература, а по-скоро книги, свързани с актьорската техника - току-що завърших книгата на Мел Чърчър - "Acting for Film" и започнах "Основите на сценарното писане" на Сид Фийлд, книгата е толкова увлекателна, че съм убедена, че всеки ще я хареса, независимо дали иска да пише за кино, или не, а ако някой има хоби, свързано с творческото писане- задължително препоръчвам"

Какво гледа...

"След като изгледах "1917" станах голям фен на Джордж Маккай. Последните филми, които гледах са с него- "Where hands touch", който е за любовта между млад нацист и чернокожо момиче по време на втората световна война, а другият филм с Джордж е "The true history of the Kelly gang", от режисьора на "Макбет"- Джъстин Кърсел. Като цяло си падам по филми, които не са хитови. Търся нещо, което на мен да ми харесва и да носи някаква свобода... Иначе любимият ми филм е "Последно танго в Париж " на Бертолучи, мога да го гледам много пъти- всичко ми харесва, и гледките от Париж и еротиката и музиката, и тайната любовна връзка и типичните за Бертолучи - замечтаност и обсесивност. Страшен фен съм на френското кино и особено на филми с Роман Дюрис и затова задължително ще изгледам пак трилогията на Сидрик Клапиш с участието на Роман -" Испанският апартамент", "Руски кукли" и "Китайски пъзел". Филмите са много свежи, земни и забавни. Друга комедия, която гледах този месец е "How to be a latin lover", направо се спуках от смях, това е филм за настроение... Обещала съм си да гледам "Горчива луна" и "Чайнатаун" на Роман Полански, тъй като проявявам голям интерес към този режисьор.

И сериалите...

Като малка гледах бразилски сериали, защото в тях има нещо добро и красиво, което те кара да мечтаеш, всъщност всичко им е красиво - и гледките от Рио, и музиката, и любовните истории. Затова съм си обещала да гледам "Клонинг" и "От обич" отново. А в момента гледам "House of cards", не мога да повярвам какъв шедьовър съм изпускала до момента, всички актьори са много добри, за Кевин Спейси си знаех, но Робин Райт ме изненада страхотно, станала е прекрасна, много силна актриса, не случайно е наградена за ролята си на Клер Ъндърууд, а мисля, че е и режисьор на някои от епизодте. От години се правят страхотни сериали и аз все четях за тях и се канех да ги гледам, но избягвах, заради риска да седя пред компютъра по цяла нощ. Сега обаче ще поправя тази грешка. Мисля да продължа с "Homeland" , "Money heist" и "The Crown" с Оливия Колман, която е едно бижу.

Какво ново ...

Преоткрих колко много обичам актьорството, как то е най-ценното за мен, което ме спасява, вдъхновява и прави щастлива и искам да се върна веднага и много по-съществено в киното и театъра, защото мога и го заслужавам. Открих, че мога да съм много организирана и изобретателна по отношение на моята професия, тогава когато съм спокойна, че имам време и нямам натиск. Открих, че мога да пиша, написах монолог на английски и в резултат започнаха да ми идват много идеи. Преоткрих, че "апетитът идва с яденето" и че е нужно човек само да се осмели да направи първата крачка. Преоткрих колко съм силна, когато правя нещата сама. И открих, че няма лошо човек да си сготви нещо сам, макар че не смятам да готвя всеки ден".