И тази неделя Надя Павлова прави крачка в бъдещето с интересни интервюта по темата за Зеления преход. Превръщането на европейската, а впоследствие и на световната икономика в "зелена" е трудна, но важна и необходима задача за човечеството. Защото здравето и качеството ни на живот зависят от околната среда.

Европейски лидери, български политици, експерти и представители на бизнеса и неправителствения сектор участваха в конференция, посветена на прехода към Зелената икономика, иновациите и технологиите на бъдещето. Екипът на "Надя DAILY" беше на събитието, организирано от dir.bg.

РУМЕН РАДЕВ, президент на Република България

"Зелената сделка няма алтернатива. Тя категорично трябва да се случи, но по-скоро това е непрекъснат и всеобхватен процес на дълбока технологична, икономическа, социална и, мога да кажа, личностна трансформация".

ЕЛИЗА ФЕРЕЙРА, еврокомисар по "Сближаване и реформи"

"В следващите 7 години България ще получи 17 милиарда евро безвъзмезни средства от Кохезия и Механизма за възстановяване и устойчивост. Парите ще са за модернизиране на страната, иновации, декарбонизация и енергийна сигурност".

3/4 от българите обаче изобщо не знаят какво означава Зелената сделка. Над 80 % не са наясно за какво точно ще бъдат използвани парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това показва социологическо проучване на агенция Тренд.

Според Милена Стойчева, изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България, младите хора с тяхното иновативно мислене и решения са силното оръжие на Зеления преход. Затова в епизода Надя Павлова ще срещне зрителите и с две точно такива момичета. Ния Неделчева и Александра Василева са изобретили нов продукт за по-ефективно отопление с отпадъчни материали.

Водещата на "Надя DAILY" ще даде личен пример как всеки може да живее екологично и да внимава в начина, по който се отнася към природата. Надя Павлова предава за обезвреждане опасни отпадъци (в случая лекарства) на специално място. Защото колкото по-бързо всички се включим в Зеления преход, толкова по-добре... за нас, за децата ни и за следващите поколения.

Още гледни точки по темата гледайте тази неделя в 10:30 само в "Надя DAILY" по WNESS TV.