Това показват резултатите от анкета сред 10 000 читатели на британското сп. "Емпайър", което се издава също в САЩ и в други страни, пише БТА.

Вижте снимки на част от любимите герои >>

Героят от приключенските филми на Стивън Спилбърг и Джордж Лукас, изигран от американския актьор Харисън Форд, изпреварва второто място в класацията - агент 007 Джеймс Бонд. Той пък е роден от фантазията на писателя Ян Флеминг и се е превърнал в персонаж на много филми.

Друг, изпълнен от Харисън Форд, герой - Хан Соло от "Междузвездни войни", заема трето място. Четвърти е Батман, супергерой от американските комикси и техните многобройни екранизации.

Единствената жена в класацията е заелата пето място Елън Рипли (Сигорни Уивър) от фантастичната лента "Пришълецът".

Следват Жокера - главният противник на Батман (6-о място), нюйоркският полицай Джон Маклейн (Брус Уилис) от "Умирай трудно" (7-о място), Тайлър Дърдън (Брад Пит) от "Боен клуб" (8-о място), космическият злодей Дарт Вейдър от "Междузвездни войни" (9-о място) и Джефри Лебовски, изигран от Джеф Бриджис в криминалната комедия на братя Коен "Големият Лебовски".

Най-популярният герой в сериалите е учителят по химия Уолтър Уайт от "В обувките на Сатаната", в чиято роля се превъплъщава Брайън Кранстън.

На второ място е Тирион Ланистър от "Игра на тронове", чийто образ е пресъздаден от Питър Динклидж. Трети е Хоумър Симпсън от анимационната поредица "Семейство Симпсън".

На четвърто място читателите на сп. "Емпайър" са поставили Доктор Кой от едноименния сериал. На пето място е мафиотът от щата Ню Джърси Тони Сопрано от "Семейство Сопрано", в чийто образ "влиза" актьорът Джеймс Гандолфини. Шести е Шерлок Холмс в изпълнение на британеца Бенедикт Къмбърбач. Поредицата по творбите на Артър Конан Дойл е наречена "Шерлок" и се излъчва от Би Би Си.

Седма е Бъфи (Сара Мишел Гелар) от "Бъфи, убийцата на вампири", следвана от сътрудника на американските специални служби Джак Бауър в "24" (в ролята Кийфър Съдърланд).

На девето място в класацията на най-популярния герой в телевизионните сериали е Омар Литъл от "The Wire", пресъздаден на малкия екран от Майкъл К. Уилямс, а на десето място - Франсис Ъндърууд от политическия трилър "Къща от карти", изигран от Кевин Спейси.