Надеждите, че някои от най-големите бокс-офис хитове - "Спайдърмен: Няма път към дома" и "Смъртта може да почака" от поредицата за Джеймс Бонд, могат да се включат в надпреварата за "Оскар" за най-добър филм, бяха попарени в четвъртък, когато водещите холивудски колегии обявиха номинациите за филмовите си награди,.

Номинациите на американската Гилдия на продуцентите са считани за един от най-солидните индикатори за това кои филми е най-вероятно да попаднат в надпреварата за наградите "Оскар" във водещата категория. Отличията и на продуцентската гилдия, и на американската Академия за кинематографично изкуство и наука използват преференциално гласуване и избират 10 номинации, като изборите им често се припокриват.

Десетте филма, които ще се съревновават за топ наградата "Дарил Ф. Занук" на Гилдията на продуцентите са "Да бъдеш Рикардо", "Белфаст", "CODA: Дете на глухи родители", "Не поглеждай нагоре", "Дюн", "Методът Уилямс", "Лакрицова пица", "Силата на кучето", "Тик, так...Бум! и "Уестсайдска история".

Снимка:БТА

Не всеки номиниран от Гилдията на продуцентите филм стига до номинация във водещата категория за "Оскар". През последните три години обаче само един филм - "Бащата" (миналата година), попадна в надпреварата за топ отличието на киноакадемията, след като беше пропуснат от продуцентската гилдия.

Продуцентите, които са номинирали ленти като "Черният рицар", "Дедпул" и "007 Координати: Скайфол", са по-склонни от членовете на Академията за кинематографично изкуство и наука да номинират високобюджетни продукции. С оглед на това фактът, че продуцентската гилдия пренебрегна касови хитове като "Спайдърмен: Няма път към дома" и 25-ия филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака", които таяха надежда да попаднат в надпреварата за "Оскар", означава, че шансовете им това да се случи са малки.

Въпреки че продуцентите номинираха редица звездни и високобюджетни филми като "Дюн", за който са продадени най-много билети в сравнение с останалите, и "Уестсайдска история", пет от номинациите на професионалната организация са за продукции на стрийминг платформи. Нетфликс попада в надпреварата със "Силата на кучето", "Тик, так...Бум! и "Не поглеждай нагоре", Епъл Ти Ви плюс - с "CODA: Дете на глухи родители", а Амазон Прайм Видео - с "Да бъдеш Рикардо". Филмите на "Warner Bros." "Дюн" и "Методът Уилямс" бяха пуснати едновременно и по HBO Макс.

По-късно в четвъртък своите номинации обяви и американската Гилдия на режисьорите. Претендентите за водещата награда на професионалната организация са Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Кенет Брана за "Белфаст", Джейн Кемпиън за "Силата на кучето", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Дени Вилньов за "Дюн".

Снимка: Официален плакат на филма / 20th Century Fox

Тези номинации не само дават представа за най-вероятните претенденти за "Оскар" за режисура, но и показват, че въпросните пет продукции са фаворити да попаднат в надпреварата за водещата награда на киноакадемията. През последното десетилетие всеки филм, номиниран от режисьорската гилдия, е получил и номинация за "Оскар" в топ категорията.

Джейн Кемпиън е едва втората жена с две номинации за топ отличието на организацията. Първата й номинация е за "Пианото" през 1993 г.

За Стивън Спилбърг това е 12-ата номинация от Гилдията на режисьорите, без да се включва наградата за цялостно творчество, връчена му през 2000 г. Спилбърг е печелил три пъти режисьорския приз на организацията.

Четири жени са сред номинираните от гилдията за режисура на първи пълнометражен филм - Маги Джиленхол за "Непознатата дъщеря", Ребека Хол за "Преминаването", Татяна Уесо за "Молитви за откраднатите" и Ема Селигман за "Shiva Baby". Останалите претенденти за приза са Лин-Мануел Миранда за "Тик, так...Бум!" и Майкъл Сарноски за "Търсач на трюфели".

Гласуването за номинациите за "Оскар" започна в четвъртък, докато гилдиите обявяваха своите. Това означава, че отличията на професионалните организации могат да имат по-голямо влияние върху тазгодишния награден сезон, до голяма степен виртуален заради коронавирусната пандемия, пише БТА. Освен това той е и по-дълъг - церемонията по връчването на "Оскар"-ите е насрочена за 27 март. Номинациите за 94-ите награди на киноакадемията ще бъдат обявени на 8 февруари.

Гилдията на сценаристите до голяма степен заложи на същите филми при обявяването на номинациите си.

За приза на професионалната организация за най-добър оригинален сценарий ще се съревновават "Да бъдеш Рикардо", "Не поглеждай нагоре", "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън", "Методът Уилямс" и "Лакрицова пица".

Снимка: Официален плакат на филма / Netflix

В категорията за най-добър адаптиран сценарий са номинирани "CODA: Дете на глухи родители", "Дюн", "Улицата на кошмарите", "Тик, так...Бум! и "Уестсайдска история".

Някои от изявените претенденти в наградния сезон като "Белфаст", "Силата на кучето" и "Непознатата дъщеря" не подлежат на разглеждане от Гилдията на сценаристите.

От номинациите прави впечатление отсъствието на филми като "Трагедията на Макбет" на Джоел Коен и "Домът на Gucci" на Ридли Скот, отбелязва Франс прес.

Наградите на Гилдията на продуцентите ще бъдат раздадени на 19 март, на Гилдията на режисьорите - на 12 март и на Гилдията на сценаристите - на 20 март.