Въпреки възхода на "Барби" в бокс-офиса има и страни, които му обръщат гръб. 

Властите в Кувейт и Ливан забраниха филма "Барби", защото не отговарял на традиционните арабски ценности, предадоха световните осведомителни агенции.

Освен прожекциите на "Барби" кувейтските власти наложиха забрана и на филма на ужасите "Говори с мен" заради несъответствие с моралните стандарти и разпространение на идеи, които противоречат на традиционните ценности. Това съобщи в сряда вечерта информационна агенция КУНА.

Министърът на културата на Ливан Мохамад Мортада също реши да забрани прожекцията на филма "Барби" на територията на републиката поради несъответствието на показаните в него ценности с моралните насоки на ливанското общество. Това съобщи националната агенция "Ал Ватания".

Заместник-министърът на информацията и културата на Кувейт Лафи ал-Субей каза, че комисията за надзор на филмите в страната се стреми да "предотвратява всичко, което накърнява морала или подбужда към нарушаване на обществения ред, обичаите и традициите и насърчава идеи, чужди на обществото. По думите на зам.-министъра такива мерки ще бъдат предприети срещу всяка лента, която пропагандира ценности, които са в разрез с визията на обществото и местните обичаи.

Въпреки че премиерата на "Барби" беше отлагана няколко пъти в страните от Персийския залив, комедията може да бъде гледана от вчера, 10-и август, в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Бахрейн.