"Миньоните 2: Възходът на Гру" - дългоочакваното продължение на хитовата продукция от 2015 г., беше представено предпремиерно на откриването на фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Безобразно глупави, но ужасно очарователни - за десетилетие "Миньоните" си извоюваха място сред най-печелившите герои на анимацията.

Поредното приключение на симпатичните персонажи ще излезе на екран в началото на юли по света, а във Франция - на 6 юли, с две години закъснение заради пандемията.

Милиони фенове по света очакват завръщането на малките жълти човечета. Откакто на екран излезе първият филм от франчайза, "Аз, проклетникът" (2010), реализираните приходи в международния бокс-офис са 3,7 милиарда долара, според сайта IMDb.

Сценарият е сведен до минимум, комичните ситуации следват една след друга... "Основното в тези филми е да бъдеш глупав и да се забавляваш", заяви американският режисьор на последния филм Кайл Балда.

Първоначално миньоните са само второстепенни герои, но успяват да откраднат шоуто от Гру, антигероят от "Аз, проклетникът".

От 2015 г. те са във фокуса на първия спин-оф - "Миньоните". Залогът е рисков - да се направи цял филм за герои, които се изразяват на изобретателна и безсмислена смесица от латински и азиатски езици. Картата обаче се оказва печеливша - един милиард долара приходи в бокс-офиса.

"Разбира се, че говорят. Но никой не разбира какво казват!", смее се Кайл Балда, който обича да черпи вдъхновение от класици като Чарли Чаплин и Жак Тати.

Според него за един режисьор на анимационни филми да разсмива хората, без това да зависи от диалога, е като да "изкачи Еверест".

С риск от повторение, новата лента залага на изпитаната формула, като променен е само декорът. Тя връща почитателите към ранните години на Гру, заобиколен от армия от миньони.

Снимка: Getty Images

Компания "Universal", която с "Миньоните" държи една от малкото марки, които могат да се конкурират с други анимационни гиганти, изчака две години заради пандемията, преди да зарадва феновете с новото приключение.

Ако французинът Пиер Кофен, бащата на "Миньоните" и вероятно единственото човешко същество, владеещо техния език, вече не е сърежисьор, той все още следи отблизо своето творение и все още записва всички гласове на миньоните.

В Холивуд "Миньоните" са продуцирани от американеца Кристофър Меледандри, ръководител на студио "Illumination", предава БТА. Много по-малко известно на широката публика от "Pixar" и "Dream Works", последното "винаги е искало да се конкурира" с тези студия, направили революция в анимацията.

За студиото отново ще се заговори скоро: екипите на "Illumination" работят по анимираната киноверсия на легендарната видеоигра "Супер Марио Брос", която се очаква да излезе на екран през 2023 г.

Колкото до миньоните: "Не мисля, че всичко е приключило. Очевидно за тези герои има бъдеще", отсича Кайл Балда.

Снимка: Getty Images