Карол Спини - актьорът, който бе познат като Голямото пиле и Оскар от "Улица Сезам", почина на 85 години в дома си в Кънектикът.

Вижте снимки на Карол Спини >>

Той управляваше емблематичните кукли от шоуто до 80-годишна възраст.

Спини бе най-популярен с образа си на Голямото пиле, но и неговият Оскар също бе много обичан от зрителите на предаването. Самият актьор е казвал, че гласът на вечно сърдития Оскар е бил заимстван от този на таксиметров шофьор в Ню Йорк.

В своите мемоари от 2003 г. Карол Спини споделя, че той е "вероятно най-непознатата известна личност в Америка", тъй като не тоя, а образът му на Голямото пиле е наистина известен.

"Работех в няколко различни шоу програми, когато получих ролята на Голямото пиле и Оскар в "Улица Сезам" през 1969 г. нямах представа, че ще продължавам още да правя това 45 години по-късно", казва Спини.

Той се пенсионира през 2018 г. От "Улица Сезам" споделят, че актьорът е страдал от дистония - състояние, което причинява неволеви мускулни спазми от време на време.

"Карол беше артистичен гений, чиято обичлива и мила представа за света помогна за оформянето и утвърждаването на "Улица Сезам" от най-ранните му дни през 1969 г. до пет десетилетия по-късно", се казва още в официалното съобщение на шоуто, пише "Гардиън".