След разразилия се антисемитски скандал, свързан с двама наградени рапъри, главните германски награди "Ехо" ще бъдат премахнати, обявиха организаторите, цитирани от Франс прес.

"Няма да има повече награди "Ехо". Не желаем тези музикални отличия да бъдат считани за платформа за антисемитизъм, женомразство, хомофобия и популяризиране на насилието", се казва в съобщение до медиите на германската Федерация на музикалната индустрия.

Скандалът възникна след връчването на наградата "Ехо" за изпълнители на годината на рапърите Колега и Фарид Банг. В една от песните си - "0815", двамата се сравняваха със затворници в концентрационния лагер Аушвиц. Заради възникналата полемика видни музиканти върнаха наградите си "Ехо", получени през годините. Един от тях беше известният диригент и музикален директор на Берлинската Щатсопера Даниел Баренбойм.

Връчването на наградите "Ехо" бе церемонията за отличията с най-голяма репутация в Германия, които се присъждат в различни категории, от класическа музика до джаз и поп музика, и са базирани върху търговския успех на изпълнителите.