3 октомври 1979 г. Queen в Ковънт Гардън

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Иконите от Queen - Брайън Мей, Роджър Тейлър, Джон Дийкън и покойният Фреди Меркюри, ще бъдат увековечени на поредица от марки от Royal Mail, които ще отбележат обложките на най-великите албуми в историята на рок музиката.

Брайън Мей сподели, че с представянето на Queen в 13 пощенски марки, групата "се е превърнала в институция".

Освен това Британският кралски монетен двор издаде първата си възпоменателна монета на британска рок група в знак на почит към покойния Фреди Меркюри и тримата други членове на Queen.

Британската група Queen през 1976 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Как Queen промениха света на рок музиката

Фреди Меркюри е една от най-разпознаваемите фигури на 20 век и същевременно една от най-загадъчните личности. Но защо той се превърна в рок икона? 

Всеки, който помни царуването на Queen, е наясно кой е Фреди, какви са гласовите му възможности, отиващи в космическото и емоционалния заряд на музиката, която прави. Дори онези, които не харесват чак до там рока, няма как да не се възхитят на взривяващите и изненадващи ритми на парчета като "We Are the Champions" и "Bohemian Rhapsody".

Queen на концерт през 1984 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

В същото време има забележително разминаване между пламтящата личност, която Фреди Меркюри поддържа по време на изпълненията си и публичните му изяви, както и пазеният в тайна личен живот.

Например, макар че сега е общоизвестно, че Меркюри е хомосексуален (или поне бисексуален), това е факт, който той избягва да разкрива пред широката общественост и дори членовете на бандата нямат представа за това до 1975 г.

Известен с пламенното си сценично изпълнение и широкия вокален диапазон, Фреди Меркюри преобръща музикалната индустрия като фронтмен на Queen, като прегръща женствеността и с това разсейва всякакви предварително създадени представи и клишета за рок музиката като хипер-мъжествена и предимно с фронтмени мачовци.

11 юни 1977 г. : Хард-рок квартетът Queen завършват турнето си с концерт в Лондон

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Меркюри оспорва социалните норми, като има любовници от мъжки и женски пол, отворен е в собствената си сексуалност, която изразява и в своята музика, и в сценичното си присъствие, което по-скоро е не рок шоу, а театрална постановка!

Въпреки, че вече изминаха десетилетия откакто оригиналният състав на Queen не пише и изпълнява заедно, групата остава най-важната в историята на музиката заради драматичните, превърнали се в химни вдъхновяващи песни, които никога не остаряват, независимо колко пъти сте ги чували, а освен това не можете да спрете да ги слушате. Независимо дали "Don"t stop me now", "We are the champions" или "Bohemian rhapsody", песните на Queen имат специфично характерно влияние, с което да ви накарат да пеете заедно с Фреди.

Барабанистът Роджър Тейлър и Фреди Меркюри в Единбург, Шотландия на1 септември 1976 г.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Въпреки непрекъснато променящите се популярни жанрове и новите форми в музикалната индустрия, тяхната музика е останала извън времето.

В албумите на Queen всички от групата взимат участие в писането на песните. Няма изявен лидер в студиото, а мнението на всеки от четиримата има еднаква тежест. Вторият албум Queen II вади сингъла "Seven Seas of Rhye", който се качва до 10 място в британската класация за сингли. С третия им албум идва и най-високото им признание до момента - "Killer Queen" на Меркюри стига до второ място в класациите, а популярността на Queen чупи границите и стига до САЩ и Япония, освен родната Англия и Европа. Но с албума на Queen A Night at the Opera и сингъла на Фреди "Bohemian Rhapsody" може да се предскаже, че групата ще остане завинаги в историята на рок музиката.

Юни 1977 г.: Фреди Меркюри на сцената на концерт на Queen

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Тогава песента скандализира радио водещите заради това, че е шест минути, но чута в ефир веднъж, не слиза от челното място в класациите 9 седмици и в момента е третата най-успешна песен в класациите във Великобритания за всички времена.

Фреди Меркюри по време на британското турне на Queen през 1975 година

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

През 80-те години в соловата кариера на Меркюри можем да видим различните му интереси в света на музиката - в албумите му има ясни заемки от диското, фънка, а по-късно и от операта и класическата музика, към които певецът има дълбок афинитет.

А последният албум на Queen, гигантският Innuendo ни кара да си помечтаем още повече за артиста Фреди Меркюри и да установим колко щеше да е прекрасно да можеше да прави още музика, ако не беше починал през 1991 г.

1982 г. - подстригване на мустаците на рок легендата Фреди Меркюри

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

5 юни 1982 г.: Фреди Меркюри изпълнява песните на Queen на концерт във Великобритания

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos