На главната търговска артерия в Лондон банка е заменила клуба, където на 12 юли 1962 г. прави първите си крачки на сцената една съвсем нова група, учредена от Брайън Джоунс, Мик Джагър, Кийт Ричардс и още трима музиканти. Джагър и Ричардс са приятели от деца.

Тогава те са на 19 години. Брайън Джоунс е на 20. Към тях се присъединяват Бил Уайман и Чарли Уотс. В далечната 1962 г. те въобще не подозират, че ще станат пример за поколения музиканти, ще продадат 200 милиона албума, а техни песни като "(I Can't Get No) Satisfaction" или "Jumpin' Jack Flash" ще станат легендарни.

Вижте снимки от историята на групата

"Започнахме като блус група, свирехме в клубове, после започнахме да пълним най-големите стадиони в света със спектакли каквито никой от нас в началото не си представяше" - написаха музикантите през март на официалния си сайт, обобщавайки, че това са "петдесет фантастични години".

Групата "Ролинг стоунс", която достига артистичния си апогей от края на 60-те до средата на 70-те години с албумите "Beggars' Banquet", "Sticky Fingers" и "Exile on Main Street", преминава и през кризи, злоупотреба с наркотици. Претърпява и промени, но продължава да е на върха и до днес.

За 50-годишнината на "Ролинг стоунс" феновете им могат да разгледат изложба със снимки, която ще бъде открита днес в Съмърсет хаус в Лондон, предаде Би Би Си. Тя съвпада с публикуването на фотоалбум със същото име "Ролинг стоунс: 50". През септември трябва да излезе и документален филм за бурната история на групата.