С едноминутно мълчание в памет на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия започна 73-ото издание на фестивала на италианската песен "Санремо". На откриването присъства президента на Италия Серджо Матарела - факт без прецеденти в историята на фестивала.

Присъствието на президента Серджо Матарела - аплодиран дълго от присъстващите в театър "Аристон", ще остане в историята не само като безпрецедентно събитие, но и съпроводено също от друго такова - честването на 75-ата годишнина от създаването на италианската конституция. Това стана с изпълнението на националният химн от Джани Моранди в акомпанимент на зрителите в залата, предаде БНР.

Темата за създаването на конституцията интерпретира световноизвестният италиански актьор и носител на "Оскар" Роберто Бенини. Той не само припомни, че Бернардо Матарела - бащата на президента Серджо Матарела е бил един от създателите на конституцията, но трогна с изпълнението си цялата аудитория.

В конкурсната програма на първата фестивална вечер участват половината от конкурентите или 14 от общо 28 певци. От тях най-напред пяха Анна Окса и Джанмария. Сред изпълнителите, които се борят за голямата награда са ще Джорджа, Марко Менгони, Джанлука Гриняни, "Паола и Киара", Ултимо, Леванте, Елоди, Мадам, "Мода" и др.

Снимка: Скрийншот

Основен водещ на фестивала за трети пореден път е творческият директор на проявата Амадеус. Той е асистиран в петте фестивални вечери от ветерана на италианската музика Джани Моранди.

В първата и последната вечер на фестивала съводеща е светската лъвица, бизнес дама и блогърка Киара Ферани. Във втората и четвъртата вечер съводещи ще бъдат съответно журналистката и телевизионна водеща Франческа Фаняни и актрисата Киара Франчини. В третата вечер съводеща ще бъде цветнокожата волейболна звезда Паола Егону, която е част от италианския национален волейболен отбор, с който е печелила много отличия.

Големите победители на фестивала в Сан Ремо от миналата година, дуетът Мамуд и Бланко, пяха в първата вечер като почетни гости.

Във втората фестивална вечер са Ал Бано и Масимо Раниери, които заедно със съводещия на феста Джани Моранди ще сформират импровизирано трио.

Специални гости са още "Депеш мод" във финалната вечер, а победителите отпреди две години "Монескин"  - в третата вечер.

Истинска навалица от звезди ще има в четвъртата фестивална вечер, когато участниците в конкурсната програма се състезават в отделна надпревара за най-добър кавър на италианска песен в дует с извести италиански изпълнители.

Сред тези известни дуетиращи половинки ще са Ерос Рамацоти, Санджовани, Карла Бруни, Ариза, Елиза, Ема, Алекс Брити, Ноеми, Биаджо Антоначи, Микеле Дзарило, "Ле Вибрациони" - все познати имена за любителите на италианската музика. На допълнителните сцени на фестивала - площад "Коломбо" и на кораба "Коста Смералда" също ще има доста звезди, сред които Нек, Франческо Ренга, Акиле Лауро, Федец, Анализа и "Рапрезентанте ди Листа".

Очакванията са за голям телевизионен и радио интерес, тъй като обществената медия РАИ излъчва директно фестивала, както и чрез интернет с RaiPlay. Рекламният интерес към "Санремо" възлиза на над 50 милиона евро.