Отменен през 2020 и 2021 г. заради коронавирусната пандемия, известният метъл фестивал Хелфест се завръща във Франция за извънредно издание, което ще бъде организирано в рамките на два уикенда, вместо на един, и с "чудовището" "Metallica" начело на афиша.

Около 350 хард рок, пънк и метъл групи, сред които "Guns 'N' Roses", "Deep Purple" и "Scorpions", ще внасят оживление градчето Клисон в продължение на седем дни.

"След 2-годишна пауза най-накрая дойде времето да рестартираме машината", радва се основателят на фестивала Бенжамен Барбо.

3000 доброволци очакват около 420 000 зрители. За сравнение - последното фестивално издание през 2019 г. преди здравната криза събра 180 000 почитатели на рока и метъла.

"Очакваме масова еуфория. Хелфест е пространство на свободата, което хората очакват всяка година, за да изпуснат парата", допълва Барбо.

Deep Purple

Снимка: bulFoto

Основан през 2006 г., днес Хелфест днес е един от най-големите фестивали в Европа за метъл и друга "екстремна музика".

Първият уикенд от 17 до 19 юни е по модел на проявата, която трябваше да се проведе през 2020 г., предава БТА. В програмата ще участва "тежка категория" на метъла и рока - "Faith No More", "Judas Priest", "Deftones", "Deep Purple", "The Offspring", "Killing Joke".

През втория уикенд от 23 до 26 юни на сцената ще излязат величия от ранга на "Металика", "Гънс ен роузис", "Скорпиънс", Алис Купър, "Бед рилиджън".

Двойното издание на феста е "изключение" и не е предназначено да бъде постоянно, предупреждава Бенджамин Барбо. "Това беше идея, с която искахме да възстановим астрономическите загуби, понесени през последните две години, въпреки помощта от държавата и местните власти", уточнява той.

"Идването на "Металика" е страхотно събитие, чакахме ги да свирят с нас от доста време. Това е обединяваща група в нашия стил на музика", подчертава Барбо. Квартетът от Калифорния ще закрие Хелфест на 26 юни.

Снимка: Официален профил в Instagram