След скандал и няколко проблемни години наградите "Златен глобус" са готови за завръщане, съобщават БТА и АП.

Номинациите за престижните филмови награди ще бъдат обявени по-късно. 81-вото издание на церемонията по връчването на "Златен глобус" на 7 януари догодина ще бъде първото голямо предаване от сезона на наградите, с нов домакин в лицето на CBS. То е второто по популярност шоу след церемонията по връчването на "Оскар"-ите. И макар че за зрителите то може да се стори познато на повърхността, зад кулисите преминаха няколко бурни години.

Всичко започна след бомбастичен репортаж в "Los Angeles Times". Журналистическо разследване от 2021 г. установи, че в Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HEPA), която гласува за наградите, няма чернокожи членове. Някои нейни членове пък бяха обвинени в правене на сексистки и расистки забележки. Звездите и студията бойкотираха "Златен глобус" и в резултат на това NBC отказа да ги излъчи през 2022 г. След като групата добави цветнокожи журналисти в редиците си и въведе други реформи за справяне с етичните проблеми, предаването се завърна през януари 2023 г. с едногодишно изпитателно споразумение с NBC. Телевизионната мрежа обаче не пожела да го поднови.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се реорганизира след скандала и вече не съществува под това име. През юни тази година Dick Clark Production, собственост на "Penske Media", и "Eldridge Industries" - холдингова компания на милиардера инвеститор Тод Боели, придобиха правата на "Златен глобус".

Новосформирана организация вече избира лауреатите. В средата на ноември CBS обяви, че ще излъчи церемонията по мрежата в неделя, 7 януари 2024 г. Шоуто ще се стриймва и от Paramount+ и ще бъде достъпно и в мобилното приложение на медията. В допълнение към номинациите за филми, предавания и актьори, сегментирани между комедия/мюзикъл и драма, шоуто за 2024 г. ще има две нови категории: кинематографични и касови постижения и най-добър стендъп комик по телевизията.

Филмът "Барби" получи най-много номинации - девет на брой, следван от "Опенхаймер" с осем. "Опенхаймер" е сред номинираните в категорията за най-добър филм - драма заедно с "Анатомия на едно падане", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи" и "Зона на интерес". "Барби" ще се съревновава в категорията за най-добър филм - мюзикъл или комедия заедно с "Въздушния", "Американска литература" (American Fiction), "Останалите", "Май, декември" и "Клети създания". Сред номинираните драматични и комедийни сериали в телевизионните категории са "Наследници", "1923", "Последните оцелели", "Сутрешното шоу", "Короната", "Тед Ласо", "Начално училище "Абът", "Мечката", "Бари".

Имената на номинираните обявиха стендъп комикът Седрик дъ Ентъртейнър и актьорът Уилмър Валдерама.