Наградата, носеща името на забележителния театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

DIR.bg е официален медиен партньор на събитието и тази седмица  ви представя  всяка една от  5-те номинации:

Деян Барарев е кино режисьор, автор на нашумелия и широко дебатиран  филм  “Ботев е идиот”, цензуриран и преименуван във "В час с Ботев". Номиниран е за смелостта да провокира, за силната идея и заявена бунтарска позиция срещу статуквото, за чистия кино език, за умението да разказва, за вдъхновението да твори без помощта на нито една финансова институция.

Деян Барарев нашумя с филма си „В час с Ботев”, който участва на последното издание на София Филм Фест и предизвика много дискусии, заради скандалното си заглавие, което младият режисьор бе принуден да смени. Историята на филма разказва за ученика Васко, дръзнал да нарече Ботев „идиот” в  есето си. Според директорката  на  училището той обижда и поставя под въпрос значимостта на националния ни герой, за което му търси сметка пред целия клас. Тогава Васко обяснява, че всъщност е имал предвид нещо съвсем различно.

Смелият и директен упрек на Деян Барарев към образователната ни система освен беди му донесе и подобаваща внимание от страна на киноведи и кинотворци, както и симпатиите на публиката.

Деян е режисьор и сценарист на два филма "Значителните Други" (2012) и "Ботев е идиот" (2012). Също така е съсценарист на други два "Виктор" (2011) и "Закуска: винаги на време". Роден в София на 29 юни 1987 г. Завършва частно училище с профил Английски и Информатика. В момента работи върху две дипломни работи за две специалности - Икономика и Кино Режисура в Нов Български Университет. Деян има една публикувана кратка история и е работил като автор на свободна практика в популярни списания.

За себе си казва: „Нуждата да правя кино постепенно ме завладя. При първите си опити да правя каквото и да е било свързано с киното, разбрах, че това ме прави изключително щастлив. И така реших, че каквото и да става и независимо от спохождащите ме трудности, това ще е неразделна част от мен и моя живот.”

Това, което вълнува Деян Барарев, е нуждата от герои в днешно време. Няма на кой да искаме да приличаме, на кой да се възхищаваме. Имаме нужда от един Ботев днес. Дали можем да го намерим и още по-важно, дали бихме го оценили?

Останалите номинирани тази година са  артистичното дуо Силвия Станоева и Иво Желев /Ангелите на Касиел/, визуланият артист Велизар Димчев, диригентът Страцимир Павлов и неговия Gospel Chorale и пишещият актьор Васил Дуев.

Вижте повече за Деян и неговия провокативен филм: