Официално Винсент Ван Гог се самоубива през юли 1890 година на 37-годишна възраст. Филм, който бе показан в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, обаче представя друга версия за смъртта на холандския майстор на четката.

Вижте снимки >>

Заснет в Париж, Арл и Овер сюр Оаз, филмът "At Eternity's Gate" на американския режисьор Джулиан Шнабел не е биографичен, а е вдъхновен както от събития в живота на Ван Гог, така и от негови картини.

"Всички смятат, че знаят всичко за Ван Гог. Следователно е ненужно и дори абсурдно да се заснеме филм за него. Искахме да създадем нещо като еквивалент на онова, което чувствате, когато съзерцавате негова творба", заяви Шнабел след прожекцията на филма, който събра много аплодисменти.

Тилда Суинтън на премиерата

Снимка: БТА

Актьорът Уилям Дефо е в образа на Ван Гог.

"Когато пред погледа ми има красив пейзаж, виждам врата към вечността", заявява персонажът на Дефо във филма, който разкрива връзката на художника с Господ. Актьорският състав включва също Рупърт Френд, Еманюел Сение, Нилс Ареструп и Матийо Амалрик.

Филмът показва последната част от живота на Ван Гог след срещата му с Гоген и отпътуването му за Арл. Според свидетелства от онова време, Ван Гог отрязал ухото си след спор с Гоген.

През месец май 1889 г. Ван Гог напуска Арл и заминава за Сен Реми дьо Прованс. Той живее в приют за душевно болни, в който е в плен на халюцинациите си и честите си изблици на лудост.