Мерил Стрийп, родена през 1949 г. в Ню Джърси, се счита за една от най-обичаните и велики актриси днес.

С над 50 години опит в шоубизнеса, Мерил е номирана за над 350 награди, от които печели 175. Но тя не винаги вярва, че ще бъде успешна, или дори в това, че може да бъде актриса. В речта си пред студентите в Университета в Индиана, където Мерил получава почетна докторска степен, тя споделя:

"Винаги участвах в пиеси, но смятах, че е нелепо да стана актриса. Мислех, че съм твърде грозна. Тогава очилата не бяха модерни."

Вижте снимки на Мерил и семейството ѝ >>

През 70-те на прослушване за филма „Кинг Конг“ ѝ казват, че е твърде грозна за ролята. Мерил описва случката като много отрезвяваща за едно младо момиче. Но вместо това да я откаже от мечтата ѝ, тя решава упорито да продължи напред.

"Мисля, че най-доброто нещо, което направих за себе си в началото, беше това да се освободя от всякаква загриженост за външния си вид“, казва Мерил - "Притеснението зa външността може да бъде ужасно голям капан за една актриса.“

Getty Images/Guliver Photos

Големият пробив на Мерил идва  с „Ловецът на елени“ (1978). Филмът представя задълбочен поглед над това как войната с Виетнам въздейства и нарушава живота на хората в малък индустриален град в Пенсилвания. За ролята си в него е номинирана за награда „Оскар“, „Златен глобус“ и „BAFTA”. От тогава до сега трудно минава година, в която Стрийп да не присъства в списъка на номинираните за най-престижните награди във филмовата индустрия. Печилила е „Oскар“ 3 пъти, първият от които за "Актриса в поддържаща роля" във филма „Крамър срещу Крамър“ през 1980. Тя е особено известна със способноста си гъвкаво да изучава различни акценти. Пример за това е „Изборът на Софи“ от 1983 г., за който тя печели втория си „Оскар“ - за "Актриса в главна роля". Третата статуетка идва 13 години по-късно в същата категория - за превъплъщението  ѝ в „Желязната лейди“ през 2012. Освен тях, Мерил притежава 9 награди „Златен глобус“, 3 „Еми“, 2 БАФТА и много други. Тя държи рекорда за единствената актриса, номинирана 21 пъти за „Оскар“. Има и 31 номинации за „Златен глобус“, от които печели 8 – отново повече от всеки друг актьор.

И почти целите 50 години от невероятно успешната си и вдъхновяваща кариера Стрийп прекарва щастливо омъжена само за един мъж – рядкост за филмовия свят. Мерил и скулпторът Дон Гъмър се срещат през 1978, след като той ѝ услужва с апартамента си в труден за нея момент. Двамата се женят още същата година.

„Много съм щастлива. Не знам тайната за успешната връзка, не знам какво правя правилно, за да се получава, но просто съм щастлива, че имам такава със съпруга си“, споделя звездата.

"Всеки има свой живот. Не смятам, че има някаква рецепта кога и как да се държим. Просто съм щастлива, че намерих правилният човек за мен", каза още актрисата.

Те имат четири деца. Три дъщери – Грейс, Мейми и Луиза, и един син - Хенри. Двете ѝ най-големи дъщери следват нейните стъпки като актриси. „Аз съм толкова горда с Грейс и Мейми, които са готови да следват професията на майка си, въпреки цялото напрежение и внимание, което идва от това, че са дъщери на Мерил Стрийп“, разкрива звездата от "Желязната лейди". Луиза работи като модел, а Хенри е музикант.

Днес Мерил и Дон продължават да са силни заедно, подкрепяйки се взаимно в живота и кариерите си.

Getty Images/Guliver Photos