От бойните полета в Украйна звучи рап музика, изпълнена с яростта и възмущението на младо поколение, което след края на войната със сигурност никога няма да забрави и може би никога няма да прости. Украинският рапър Отой, станал войник-доброволец, записва текстове на телефона си. Светлината на дисплея е приглушена, за да не се превърне в мишена на руски обстрел.

"Руските войници пият водка, ние правим музика", казва рапърът, чието истинско име е Вячеслав Дрофа, млад мъж с тъжни очи, който не знаел, че е способен да убива, докато не срещнал вражески войник.

Вижте снимки >>

Иронично, но яростно последствие от инвазията е, че заповядвайки да бъдат унищожени украински градове, Владимир Путин подхранва онова, което твърди, че е искал да потуши - надигащата се вълна от неудържим украински национализъм.

Както дълги години във Франция мнозина смятат, че е невъзможно да простят на Германия след Първата и Втората световна война, младите украинци казват, че месеците на бруталност са ги изпълнили с изгаряща омраза към Русия.

Снимка: АР/БТА

В Украйна поколението, родено след обявяването на независимостта на страната от Съветския съюз през 1991 г., не може да си представи да изпитва друго, освен отвращение към Русия, през целия си живот.

Текстовете на Отой говорят красноречиво за чувствата му. Той губи по-големия си брат, също войник, при обсадата на стоманодобивната фабрика Азовстал в опустошения пристанищен град Мариупол.

Но музиката му е гласът на ледената ярост, споделяна от мнозина от неговите връстници. Сега тя се излива в песни, в изкуство и татуировки, онлайн в хаштагове, прокламиращи "смърт на враговете", и мемове, насочени към Путин, както и в акции за набиране на средства за военните действия.

Снимка: АР/БТА

В "Enemy", една от четирите нови парчета, които изпълнителят пише на бойното поле, той казва: "Не сме уплашени, но ни се гади, защото миришеш на застояло, дори когато сърцето ти още бие. Куршуми ви очакват, грешници."

В яростната хеви метъл песен "We will kill you all" групата "Surface Tension" крещи: "Ние ще танцуваме върху костите ви. Майка ви няма да дойде за вас".

Песента с ругатни е натрупала повече от 59 000 гледания след пускането ѝ на 5 април в YouTube.

Ирина Осипенко е сред посетителите на музикален фестивал за набиране на средства миналия уикенд в украинската столица Киев, където Отой изнася пламенно представление.

Тя ридае, докато обяснява как нарастващите резерви, които е имала към Русия преди инвазията, са прераснали в ярост.

"Мразя ги, това никога няма да се промени. Ще го обясня на децата си и се надявам, че моите деца ще обяснят на децата си", казва жената.

Снимка: АР/БТА

Отой изразява същото мнение: "Ще кажа на децата си: "Руснаците убиваха семейството ми, убиваха братята ми, сестрите ми, бомбардираха нашите театри, болници".

"Не само че не харесвам Русия, мразя тази страна и мразя руския народ, доколкото мога", каза музикантът в интервю от апартамента си в Киев, където записва, но съхранява и оръжията си.

Отой посвети песента си "Find My Country "на защитниците на Азовстал", рапирайки на английски език, за да достигне посланието му до "хора по целия свят".

От неотдавна той помага и във военната болница и не спира да работи върху новите си песни, написани на бойното поле.

Отой казва, че мини-албумът носи "миризма на военен прах", предава БТА. "Всъщност лежах на земята под въздушните удари и бомбените обстрели. Можете да усетите миризмата на бомби, мъртви тела, прах, кръв. Мисля, че това е най-добрият начин да покажеш омразата си.", казва той.

Снимка: АР/БТА