Обединените арабски емирства (ОАЕ) забраниха излъчването на анимационния филм "Баз Светлинна година" на студио "Пиксар" заради кадър на целувка между две момичета, съобщава Асошиейтед прес.

Чрез Агенцията за регулиране на медиите към Министерството на младежта и културата емирствата обявиха, че анимацията няма да бъде показана в четвъртък.

Филмът "не е лицензиран за публични прожекции в кината в ОАЕ поради нарушаване на стандартите за медийно съдържание в страната", се казва в туит на Агенцията за регулиране на медиите. "Всички филми, излъчвани в кината в цялата страна, подлежат на проследяване и оценка преди датата на публичното прожектиране, за да се гарантира безопасността на разпространяваното съдържание според съответната възрастова класификация". 

Туитът включва и изображение на плаката на филма с главния герой Баз и надпис "не" върху него в червено.

Съобщава се още, че във филма, в който актьорът Крис Евънс дава гласа си на Баз, познат на феновете от филмите "Играта на играчките", има героиня, озвучена от актрисата Узо Адуба, целуваща друга героиня, с която има връзка.

В Обединените арабски емирства, както и в голяма част от страните от Близкия изток, еднополовите връзки са криминализирани. Дубай може да наложи присъда от 10 години затвор, а Абу Даби - до 14 години, уточнява Асошиейтед прес.

Очаква се приходите от "Баз Светлинна година" да достигнат над 100 милиона долара през първата седмица. Световната премиера е на 17 юни.